.

Proiect educaţional: “Viața la Sântămăria-Orlea”

În perioada vacanței de vară – după cum ne spunea prof. Liliana Farcașiu în calitatea sa de director al Școlii Gimnaziale Sântămăria-Orlea – s-a implementat proiectul educațional extrașcolar cu titlul „Viața la Sântămăria-Orlea” aflat la a treia ediție.

În cadrul celor cinci zile de activități, organizatorii (cadrele didactice implicate) au gândit activități diverse de la pictură pe asfalt (curtea școlii), până la demonstrații (măsuri de prim ajutor, printare 3D), de la activități  sportive la excursie, toate acestea având multiple valențe de informare și educare, stârnind interes și producând bucurie elevilor participanți (aproximativ 40 la număr).

În prima zi, activități artistice – ateliere de pictură, elevii și-au demonstrat abilitățile artistice și creativitatea prin transpunerea ideilor, emoțiilor cu ajutorul culorilor și pensulelor, iar cei mai mari au pictat pe asflat jocuri precum Twister, dar au și refăcut celelate jocuri realizate anul trecut în cadrul taberei.

A doua zi – activități recreativ-sportive. Elevii s-au întrecut în diferite concursuri/ întreceri sportive jocuri de echipă, dar s-au și distrat jucându-se cu apa.

În ziua a treia, elevii clubului Steam din cadrul școlii și profesorii implicați în proiectul Learning from the extreme (proiect care ne-a facilitat, pe lângă cursuri de formare, achiziționarea unei infrastructuri digitale: laptopuri, tablă interactivă, imprimantă 3D, seismometru educațional, kituri educaționale), au realizat demonstrații și au prezentat informații privind activitatea din cadrul clubului (informații despre cutremure, citirea datelor unui seismometru, zone seimice etc.)

Cea de-a patra zia fost de maxim interes, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Oameni minunați de la Clubul Rotary Hațeg și Clubul Interact Hațeg au facilitat un curs de prim ajutor în situații de urgență. Elevii au avut ocazia să afle informații prețioase și să realizeze demonstrații care pot salva vieți, iar felul cum au fost prezentate (demonstrații, joc de rol, multe glume) a fost pe placul tuturor.

În ultima zi de tabără s-a plecat într-o excursie în care elevii, cadrele didactice și partenerul nostru de încredere Geoparcul Internațional U N E S C O Țara Hațegului, reprezentat de Adina Popa și Dan Horațiu Popa, au descoperit locuri minunate: Poteca muzicală Peștera, Cetatea Mălăiești, Câlnic, Cascada Lolaia.

Dacă în anul școlar 2021-2022 la Școala Gimnazială Sântămăria-Orlea s-a desfășurat o tabără intitulată: Bucurie de Sântămărie, având ca tematică ierburile de leac și produsele medicinale ce pot fi obținute din ele, iată căci și în anul acesta cei de la Fundația Noi Orizonturi / Clubul Meseriilor Rurale ne-au oferit șansa de a intra în posesia unui premiu pentru un proiect de biodiversitate agricolă, intitulat: Comoara din grădină – semințe tradiționale. Proiectul a fost susținut de Lidl România prin proiectul: Educație pentru comunități din viitor.

Tabăra din anul acesta s-a axat pe activități culinare cu produse din sera și grădina școlii și s-a desfășurat pe parcursul a trei zile.

Însă până să ajungă la pregătirea dulceții de dovlecel Ghirbon, a murăturilor din castraveți și gogonele, a ketchup-ului dulce, a cremei de gălbenele, a zacuștii de fasole, elevii clasei a II-a, sub îndrumarea doamnei prof. înv. primar Maier Claudia, au primit de la Banca de Semințe – Casa Semințelor un pachet cu semințe de legume și flori pe care elevii le-au plantat, le-au îngrijit, le-au resădit în sera școlii. Au căutat rețete în comunitate (la părinți, bunici și cunoștințe) și astfel au mutat roadele muncii lor în „bucătăria”școlii.

Au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate