.

PRIN HOMEOPATIE, SĂNĂTATEA ESTE CU NOI

Dialog cu dr. Marcela ARTEAN, medic primar boli infecțioase, competență în homeopatie și ecografie generală.

– Pentru început, spuneți-ne prin ce se caracterizează homeopatia?
– Homeopatia este consi­derată ca o „medicină alternativă” alături de acupunctură, presopunctură etc. Caracteristica ei esențială constă în tratarea bolnavului ca pe un tot unitar, vindecându-l din punct de vedere fizic, energetic și emoțional.
Legea similitudinii (Similia similibus curantur) este legea fundamentală care stă la baza homeopatiei: dacă o substanță produce anumite simptome la omul sănătos, acea substanță poate vindeca aceleași simptome la un bolnav, cu mențiunea că substanța trebuie administrată în diluție foarte mare. Acest fapt a fost demonstrat în 1790 de părintele homeopatiei Samuel Hahnemann. Dacă în medicina alopată pentru, să zicem, o durere la stomac, cauzată de un ulcer, se va administra controloc sau omeran și/sau dicarbocalm, în homeopatie, pentru aceeași simptomatologie, se pot administra o multitudine de remedii, în funcție de particularitățile fiecărui bolnav.
Ca să se înțeleagă mai bine, am să vă exemplific: un bolnav are o durere la stomac care se ameliorează după ce mănâncă sau bea o cană de lapte, la alt bolnav durerea se accen­tuează după mâncare sau consumul de lapte; bineînțeles că acești doi bolnavi, conform principiului ho­meopatiei, vor primi remedii diferite. Acesta este un exemplu simplist, bineînțeles că se iau în consi­derare toate caracteristicile bolnavului: ce mănâncă, ce preferă sau față de ce alimente are aversiune, cum doarme, ce neliniști are etc., așa se explică de ce consultația la homeopatie durează cel puțin o oră.

– Care este rolul specialistului, a medicului homeopat?
– Rolul homeopatiei, deci și a medicului homeopat, este de vindecare a bolilor care se pretează la tratamentul homeopat și de ameliorare a sufe­rințelor, acolo unde trata­mentul alopat și-a găsit limitele.

– Ce v-a determinat să fiți medic homeopat?
– Dorința de a ajuta bolnavul acolo unde medicina alopată este ineficientă.

– Cui se adresează homeopatia?
– Homeopatia se adresează tuturor bolnavilor. Există suferințe despre care sunt dovezi clare de vindecare, ca de exemplu: atacurile de panică, depresia ușoară, insomnia, tetania, reumatismul cronic, insuficiența circulatorie vertebro-bazilară, vertijul și lista poate continua.
Există și boli în care homeopatia nu vindecă, dar poate contracara efectele adverse ale medicației de fond, cum ar fi de exemplu grețurile și vărsăturile după chimioterapie, poate ameliora durerile de cancere cu diferite localizări sau poate preveni apariția unor complicații ale bolilor cronice, cum ar fi de exemplu complicațiile din diabet.

– Ce ne puteți spune despre medicamentele homeopatice și care este acțiunea lor?
– Remediile homeopatice sunt de origine animală, vegetală sau minerală, care în urma procesului de fabricație, ajung în cantități infinitezimale în remediu (a suta, a mia sau a suta de mii parte). Acesta ar fi și unul din motivele pentru care homeopatia este atât de controversată: ne întrebăm cum poate un remediu în cantitate atât de mică să aibă efect? The Royal London Homeopathic Hospital (Spitalul de homeopatie) care funcțio­nează sub Înaltul patronaj al Casei Regale Britanice (și unde pacienții internați sunt tratați numai homeopatic) are un departament de cercetare care se ocupă în exclusivitate de demonstrarea eficacității remediilor homeopatice.
Remediile homeopate acțio­nează prin activarea mijloacelor proprii de vindecare a organismului, fapt ce explică și lipsa efectelor adverse ale acestora. Ele sunt complementare medicației alopate pe care o influențează în sensul bun al efectelor pozitive și prin reducerea efectelor adverse.

– Cât despre eficacitatea clinică a homeopatiei, ce ne puteți spune?
– Așa cum am menționat anterior, efectele benefice ale tratamentului homeopatic au fost demonstrate încă de la apariția homeopatiei. Bine­înțeles că și homeopatia, ca și medicina alopată, are limitele ei. Nu poate vindeca toate bolile, dar pe cele pe care nu le poate vindeca, le poate ameliora. În ultimul timp, au apărut o serie de contestații cu privire la eficacitatea homeopatiei, spunându-se printre altele, că efectele ei benefice (care nu pot fi contestate) se datorează doar efectului „placebo”. Contestatarii ei nu au putut însă explica cum efectul „placebo” al remediilor homeopate vindecă și unele boli ale animalelor.

Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate