.

Preocupare pentru formarea profesională în domeniul agricol

Dialog cu Claudiu GRAMA <foto>, director executiv la Direcția pentru Agricultură Județeană Hunedoara.

– Ce ne puteți spune despre activitatea Direcției pentru Agricultură Județeană Hunedoara privind formarea profesională în domeniul agricol?

– Activitatea de formare profesională a Direcției pentru Agricultură Județeană Hunedoara (DAJ Hunedoara) se desfășoară pe două paliere: organizarea de cursuri de calificare și de instruire de scurtă durată.

– Cât despre temeiul legal?

– Activitatea de formare profesională a adulților în meserii din domeniul agricol se desfășoară în cadrul DAJ Hunedoara ca atribuție specifică a instituției. În acest sens, din anul 2017 DAJ Hunedoara este autorizată de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale și de către Ministerul Educației Naționale prin Autoritatea Națională pentru Calificări – Comisia de Autorizare Hunedoara ca furnizor de formare profesională a adulților pentru calificări în meseriile: lucrător în cultura plantelor, lucrător în creșterea animalelor, apicultor.

– Ce amănunte ne puteți oferi privind tipul cursurilor, durata acestora etc.?

– Cursurile sunt de calificare Nivel 2. Durata: 360 ore pregătire din care 120 ore teoretice și 240 ore practice (în regim reglementat legal de maxim 8 ore/zi, adică 40 ore/săptămână însemnând minim 8 săptămâni). Se pot înscrie persoanele care au împlinit 16 ani și au absolvit cel puțin învățământul gimnazial. Actele necesare pentru înscriere: copie document identitate, copie document absolvire minim 8 clase, declarative privind acordul prelucrării datelor cu caracter personal. La începerea cursului se încheie între cursant și DAJ contractul de școlarizare. La un curs pot participa maxim 19 cursanți conform reglementărilor din Ordinul Ministerului Sănătății 1228/ 03.07.2020 Art. 1 (1)  privind măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu Covid-19 și cu respectarea prevederilor Art. 4. Taxa de școlarizare: 400 lei se achită integral la semnarea contractului de școlarizare. Frecventarea presupune prezența fizică a cursantului în spațiul destinat pregătirii teoretice precum și în cel destinat pregătirii practice; se acceptă absența în limita a 10% din durata fiecărui tip de pregătire (teorie, practică). Absolvirea se face prin promovarea examenului cu minim nota 5 la proba teoretică și nota 6 la proba practică. Absolventul cursului de calificare primește Certificat de calificare profesională în meserie și Suplimentul descriptiv al certificatului în care sunt specificate competențele profesionale dobândite.

– Vorbiți-ne despre importanța cursurilor.

– Conferă CALIFICARE în meserie, această calificare este recunoscută în UE. Este extrem de util în accesarea fondurilor specific Măsurilor derulate prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Deținerea unui certificat de calificare în domeniul agricol este un criteriu important de punctaj pentru realizarea unui număr ridicat de puncte în cadrul proiectului.

 – Câte cursuri au fost finalizate în anul 2020?

– Au fost finalizate: 3 cursuri de calificare cu 41 absolvenți: lucrător în creșterea animalelor-15, lucrător în cultura plantelor-10, apicultor-16; 7 cursuri de instruire pentru Măsura 10 cu 133 absolvenți; 1 curs de instruire pentru Măsura 11 cu 19 absolvenți. În momentul de față se fac înscrieri pentru toate cele 3 tipuri de calificări.

Ioan Vlad

Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate