.

Precizări privind etichetarea preparatelor servite în sistemul de alimentaţie publică

Având în vedere Ordinul 201/2022 al Președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) privind etichetarea preparatelor servite în sistemul de alimentație publică, comisarul șef adjunct al CJPC Hunedoara, Daniel Dumitran, face următoarele precizări:

„ Acest Ordin ANPC vine în sprijinul tuturor consumatorilor prin oferirea de informații clare și exacte privind ingredientele și valoarea nutrițională a preparatelor pe care le consumă în incinta unităților de alimentație publică. De asemenea, această prevedere este cuprinsă și Regulamentul UE nr. 1169/2011, care prevedere obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriționale”, declară Daniel Dumitran.

Ordinul privind etichetarea preparatelor îi vizează, în special, unitățile de alimentație cu vânzare directă sau la distanță, precum restaurante, pizzerii, linii de autoservire, patiserii, unității de tip fast-food, cofetării sau unități de organizare evenimente.

Ce trebuie să cuprindă eticheta sau cartea de meniu

Fiecare etichetă sau descrierea preparatului din cartea de meniu trebuie să cuprindă:

  1. Cantitatea ingredientelor care compun un fel de mâncare
  2. Aditivii, care se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric)
  3. Declarația nutrițională care trebuie să cuprindă valoarea nutrițională exprimată în Kj și kcal, cantitățile de grăsimi, acizi grași saturați, zaharuri și de sare, toate exprimate în grame.
  4. Indicarea componentelor cu potențial alergen – în conformitate cu Ordinului nr. 163/2021 care prevede furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță în produsele alimentare neambalate.
  5. Indicarea produselor provenite din produse congelate.

Toate aceste informații trebuie să fie înscrise la loc vizibil, lizibil, ușor de citit și care să nu fie ascunde de fotografii sau alte materiale cu diverse inscripționări astfel încât consumatorul, atunci când alege acel preparat, să știe cu exactitate ce și cât urmează să consume”, mai spune comisarul șef adjunct, Daniel Dumitran.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate