.

„Plăteşti pentru cât arunci”- un concept european pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Operatorul de salubritate din Valea Jiului a investit 12 milioane de euro în sistemul de colectare selectivă a deşeurilor.

Creşterea gradului de colectare selectivă a deşeurilor reprezintă un deziderat pe care autorităţile judeţene şi locale, dar şi operatorii de salubritate trebuie să-l îndeplinească, prioritar, în următoarea perioadă. Dincolo de eforturile care vizează conştientizarea populaţiei în ceea ce priveşte importanţa colectării selective a gunoiului chiar de la momentul producerii acestuia, firmele de salubritate serioase investesc sume apreciabile pentru asigurarea condiţiilor necesare acestui obiectiv.

La rândul său, ADI-SIGD Hunedoara, asociaţia de nivel judeţean care coordonează sistemul integrat de gestionare a deşeurilor în judeţul nostru, urmăreşte ca prevederile legale în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor să fie îndeplinite în conformitate cu prevederile din OUG 74/2018.

Exemplul Văii Jiului

Un exemplu de bună practică a fost evidenţiat, zilele trecute, la Petroşani, unde operatorul regional pentru partea de sud a judeţului Hunedoara, SC Supercom SA, a prezentat investiţiile pe care le-a efectuat în vederea creşterii gradului de colectare selectivă. Practic, prin implementarea unui soft special dedicat şi a echipamentelor necesare se poate vorbi despre o etapă extrem de importantă, ultima în ceea ce priveşte respectarea contractului semnat cu ADI Deşeuri Hunedoara. Valoarea investiţiei depăşeşte 12 milioane de euro.

„Se poate vedea, pentru fiecare beneficiar în parte, data şi ora la care s-a realizat colectarea, volumul colectat pe fiecare flux. Fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) va primi numărul de pubele colectate. Adică, vom şti cu precizie câte pubele au fost colectate de la populaţie în Petroşani, de exemplu, la ce oră şi de câte ori”, a declarat şeful Compartimentului tehnic al Supercom SA, Radu Chirca.

Colectarea selectivă- un pas spre normalitate

Colectarea selectivă a deşeurilor este cerută de normele europene la care şi România a răspuns pozitiv. Este necesar să putem recicla din ce în ce mai mult pentru a putea avea un mediu curat şi îngrijit. De aceea, eforturile făcute în Valea Jiului pentru implementarea prevederilor OUG 74/2018 au fost salutate de către directorul executiv al ADI-SIGD Hunedoara, Dan Stoian, care  a apreciat că acum se poate vorbi de conceptul „plăteşti pentru cât arunci”.

„Acest concept poate fi apreciat ca un pas spre normalitate. Finalizarea prevederilor din OUG 74/2018 a presupus mai mulţi paşi ce au fost făcuţi de-a lungul timpului. În Valea Jiului s-a reuşit introducerea sacului galben şi a sacului albastru pentru deşeurile reciclabile, s-au aşezat clopotele verzi pentru deşeurile din sticlă. De asemenea, au fost asigurate pubelele de 120 de litri, containere”, a spus Dan Stoian.

Potrivit acestuia, parcul auto a fost dezvoltat şi acum are o capacitate mai mare cu 30% decât ceea ce se generează ca deşeuri.

Monitorizare prin sisteme cu CIP

Ultimul pas care a fost făcut se referă la introducerea sistemelor cu CIP, montate pe pubela neagră, ceea ce permite verificarea frecvenţei de ridicare a acestor recipienţi.

„Am putea spune că în Valea Jiului concepul „plăteşte pentru cât arunci” a fost îndeplinit deoarece aici am avut o mare deschidere şi din partea UAT-urilor şi s-a introdus o taxă, nu un tarif, ca în restul judeţului”, a arătat Dan Stoian.

Sprijin din partea conducerii Consiliului Judeţean

El a menţionat şi meritul Consiliului Judeţean Hunedoara, care a implementat proiectul de gestionare selectivă a deşeurilor cu ajutorul fondurilor europene, şi a reuşit să deblocheze anumite situaţii tensionate, inerente unui asemenea demers de amploare.

„În luna decembrie, când ne-am confruntat cu un blocaj la nivel de UAT-uri, a fost nevoie de intervenţia preşedintelui CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, care a reuşit să-i convingă pe primarii din Valea Jiului că prevederile OUG 74/2018 trebuie îndeplinite. Iată că acum avem rezultatele acestei munci şi nu pot decât să le mulţumesc reprezentanţilor administraţiei publice locale pentru faptul că au manifestat deschiderea necesară. Este un model de urmat în tot judeţul Hunedoara”, a completat directorul executiv al ADI-SIGD Hunedoara.

În ceea ce priveşte implementarea prevederilor OUG 74/2018 în restul teritoriului, Dan Stoian a explicat că ne aflăm în faza în care se aprobă tarifele finale, urmând ca, în aproximativ o lună de zile, actul normativ să poată fi pus în practică şi în celelalte trei zone ale judeţului Hunedoara.

Dan Stoian – director executiv ADI-SGID Hunedoara: „Trebuie să înţelegem cu toţii că nu putem avea un judeţ curat fără să implementăm prevederile OUG 74/2018”

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate