.

Palatul Copiilor Deva: Copiii – actori minunați în rolul propriei copilării

Dialog cu prof. Rodica Pleșa, Directorul Palatului Copiilor Deva.

În cadrul Palatului Copiilor Deva și la structurile din Brad, Hațeg, Hunedoara și Orăștie s-au desfășurat o multitudine de activități „altfel” chiar dacă la palat activitățile sunt mereu „altfel”.

– În calitatea dvs. de director, punctați-ne amănunte în acest sens.

– A fost nu de mult pentru cadrele didactice, dar mai ales pentru copii o reușită săptămână de  „Școală altfel” cu multe provocări, experiențe noi, plăcute și educative. Și ce nu faci, ca profesor, numai să-i vezi pe copii curioși, bucuroși, plini de viață și cu zâmbet larg pe chip.

La Deva, printre drumeții, ateliere de creație, dans, muzică, tehnică, arte, științe, am avut o întâlnire cu prietenii noștri, pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara, care ne-au uimit cu echipamentul lor, efectele activităților,  autospecialele, iar micuții au simțit o fărâmă din viața de pompier.

S-a udat zona verde din curtea Palatului Copiilor simulând stingerea unui incendiu, s-au urcat pe rând în autospeciale și în nacela care servește în intervențiile la înălțime. Au participat elevi de la cercurile de Artă populară, Atelierul fanteziei, Autoapărare (Arte marțiale/Karate), Automodele, Canto clasic și popular, Carting, Ceramică, Construcții electronice / Robotică, Cultură și civilizație engleză, Dans modern, Dans popular, Design,  Etnografie/Folclor, Foto-cineclub, Gimnastică aerobică, Informatică, Instrumente muzicale – pian, Instrumente muzicale – vioară, Sanitarii Pricepuți / Ecologie și protecția mediului, Turism/Agroturism.

 

 

„Fără violență!” a fost mesajul copiilor și profesorilor de la structura Brad a Palatului Copiilor, participanți la cercurile de Carting, Dans modern, Educație rutieră, Orientare turistică. Activitățile  s-au desfășurat în aer liber, la biserică sau în sălile de cerc, în format de dans, dezbateri, prelegeri, jocuri, drumeții, la baza cărora a stat conceptul „antiviolență”.

Copiii înscriși la cercurile de Cultură și civilizație engleză, Dans clasic, Informatică, Muzică vocal-instrumentală și Pictură/desen de la structura Hațeg a Palatului Copiilor au fost în săptămâna „Școala altfel”, „polițiști”, „pompieri” și mici „actori”. Au intrat în lumea teatrului, fiecare cu rolul lui, jucat cu dezinvoltură și mult talent actoricesc.

Nimic nu-i mai înălțător decât să salvezi vieți, sub orice formă ai face asta. Să fii salvamontist, avocat sau judecător, sunt meserii cu adevărat provocatoare. Despre aceste frumoase meserii, au aflat copiii de la structura Hunedoara a Palatului Copiilor, de la partenerii noștri educaționali. S-a jucat tenis, au „alergat” în carturi, s-au făcut drumeții, s-a cântat și cu toții au fost încântați de experiențele trăite în „Școala altfel”. Membrii cercurilor Aeromodele, Atelierul fanteziei, Carting, Etnografie/Folclor, Muzică ușoară vocală și instrumentală și Tenis de câmp, alături de profesorii lor, au avut o săptămână încărcată de emoție, provocare, veselie și bună dispoziție.

La structura Orăștie a Palatului Copiilor, elevii cercurilor Cenaclu literar/Creație literară, Cultură și civilizație engleză și Pictură/Desen, au răspuns pozitiv provocărilor lansate de profesorii lor în activități diverse: „Harta necunoscută a Orăștiei”, „Mănânc sănătos”, „Comunicarea nonviolentă – model de comportament sănătos”, „Respect online”. Au fost abordate teme precum nondiscriminarea, alimentația nesănătoasă, violența, bullying-ul cibernetic. Dar cea mai și cea mai frumoasă, a fost plimbarea prin ploaie din scurta excursie urbană.

În lumea lor, copiii sunt actori minunați care joacă rolul deosebit al propriei copilării. E un lucru minunat să-i putem admira în evoluția lor pe scena vieții, să ne hrănim cu bucuria că am contribuit cu un strop de „ceva” în formarea lor.

Au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate