.

Ordine provizorii de protecţie în urma semnalării unor cazuri de violenţă

Ordine provizorii de protecţie şi dosare de cercetare penală întocmitte de către poliţiştii hunedoreni, în urma semnalării unor cazuri de violenţă

• În data de 21.01.2019, în jurul orei 23.30, Poliția Municipiului Orăștie a fost sesizată de o femeie în vârstă de 75 de ani, din municipiul Orăștie, cu privire la faptul că în timp ce se afla la locuința comună, a fost amenințată cu acte de violență de către fiul său, în vârstă de 54 de ani, care se afla în stare de ebrietate.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul poliției, iar în urma completării chestionarului de evaluare a riscului, poliţiştii au constatat că sunt îndeplinite toate condițiile necesare eliberării ordinului de protecție provizoriu.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ameninţare, iar bărbatul a fost obligat să părăsească temporar locuința, ca urmare a emiterii ordinului de protecție provizoriu.

• Tot luni, în jurul orei 18:00, Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată de o femeie în vârstă de 60 de ani, din Petroşani,  cu privire la faptul că, în timp ce se afla la domiciliu, soţul său, în vârstă de 62 de ani, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a lovit-o cu un obiect din lemn peste mână şi a amenințat-o cu acte de violenţă.

Agenții de poliție care s-au deplasat la fața locului au amis un ordin de protecție provizoriu împotriva petroşăneanului.

De asemenea, în cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire şi amenințare, poliţiştii continuând cercetările în acest caz.

***

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

De asemenea, sesizează structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate și alte fapte incriminate, obținând probe, după caz.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate