.

Măsuri pentru prevenirea gripei. Controale în toate spitalele din judeţ

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii si DSP Hunedoara recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.

În sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei. În fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii sau deces, în special pentru persoanele din grupele la risc.

În acest an Ministerul Sănătatii a asigurat si in acest sezon rece vaccinarea antigripala sezoniera pentru imunizarea persoanelor aflate in grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice;
  • femei gravide;
  • personalul medical;
  • persoane (adulti si copii) rezidente in institutii de ocrotire sociala;
  • persoane cu varsta egala sau peste 65 de ani.

Doamna Ministrul a Sănătăţii, Sorina Pintea, recomandă, în contextul creşterii numărului cazurilor de gripă la nivelul intregii tari, ca persoanele care prezintă simptome să se adreseze medicului de familie, să nu meargă în colectivitate sau în locuri aglomerate, iar în şcoli să se facă triaj epidemiologic (“triaj care poate fi făcut de către cadrele didactice, adică pur şi simplu recunoaşterea unui copil care prezintă simptomele unei răceli”).

In saptamana 14.01.2019- 20.01.2019  numărul infecţiilor acute respiratorii inregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 1250 de cazuri din care pneumonii 527 de cazuri ,au fost internate un numar de 190 cazuri ,fata de aceeasi saptamana din 2018 cand au fost inregistrate 1143 de cazuri din care pneumonii 550 de cazuri.

  • Pana la aceasta ora situatia exista 6 cazuri suspecte de gripa , din care : pentru 2 cazuri pentru care s-a infirmat cu laboratorul gripa si 4 cazuri suspecte de gripa pentru care nu avem inca confirmarea cu laboratorul .

Pana la aceasta ora un numar de 24540 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier (in sezonul rece 2018-2019 judetului Hunedoara i s-au repartizat 24540 doze de vaccin gripal trivalent sezonier – fata de sezonul rece 2017-2018 cand au fost utilizate toate cele 30597doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate judetului Hunedoara . In data de 17.01.2019 DSP jud. Hunedoara a solicitat in urma adresei Ministerului Sanatatii necesarul de doze de vaccin gripal trivalent sezonier pentru continuarea vaccinarii antigripale – numarul de doze solicitat este de : 5980 de doze (date colectate de la medicii de familie din judet)

Va transmitem câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infectiilor acute respiratorii  cat si pentru gripa sunt necesare de reamintit populaţiei:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

Vaccinarea antigripala cu vaccin gripal sezonier Vaccinarea continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii).

 Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.

 Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .

 Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .

 Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

• La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

• În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

• Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic .

 Răcelile şi gripele nu se trateaza cu antibiotice! Numarul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sa ajunga si la zece  intr-un an pentru o persoana.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale

In perioada 14.01.-15.02.2019 se desfasoara acţiuni de control în toate unităţile spitaliceşti din judeţ în care funcţionează secţii de obstetrică-ginecologie si de neonatologie. Echipele de control sunt formate atat din personal din cadrul Serviciului de Control in Sanatate Publica cat si din personal specializat din cadrul Compartimentului de Epidemiologie al Directiei de Sanatate Publica a judetului Hunedoara.

Acţiunile de control vizează respectarea normelor de supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare, normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare, publice şi private, tehnicile de lucru, procedurile recomandate pentru dezinfecţia mâinilor, metodelor de aplicare a dezinfectanţilor chimici. Este, de asemenea, controlată şi gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale precum şi metodologia culegerii de date pentru statistica la nivel naţional privind aceste deşeuri din activităţi medicale.

Pana in prezent nu s-au constata abateri de la legislatia sanitara in vigoare.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate