.

OPINII: Din păcate, nici Covid-19 nu-i mai face bine pe români

Stau și privesc la televizor de două săptămâni, odată cu “Starea de Urgență” declarată și îmi pun unele întrebări, ca un simplu om care a văzut multe în viața asta.

În primul rând, mă uit și am impresia că ceva este în neregulă, sau capacitatea mea mintală nu poate discerne așa ceva. Se știau aceste probleme cu Corona-virus din 19 decembrie 2019. Mă întreb, de ce din ianuarie toata lumea se ocupa cu blestematele de anticipate și jocuri de dat jos și pus Guverne, cu desemnarea la ,,mișto” a lui Câțu, pentru ca apoi, să vină incoruptibilu`, inegalabilu’ Ludovic Orban, să conducă destinele economice ale acestei țări. Sunt de șase-șapte luni la putere, iar performanța este zero.

Au trecut două luni de când Guvernul se luptă cu Coronavirusul

Până acum, populația, pe zi ce trece se panichează, pentru că nu există o situație clară. Sunt aceleași ,,fețe” care apar în media și care, ce spun astăzi, nu mai recunosc mâine. Suntem într-o nebuloasă totală, văd că miniștrii și Președintele merg zi de zi în direcția în care bate vântul. Apropo de Președinte. A mers la „Ana Aslan”, la Spitalul de Campanie, dar nu am înțeles ce să vadă acolo? Era un cort militar cu aparatura necesară care trebuie într-un spital de campanie! L-am văzut singur, decepționat, într-o stare de panică, ce se putea citi pe fața lui. Domnul Orban, din ce vad, nu stăpânește nimic. Mai văd că PNL atacă la CCR anumite legi, care sunt benefice pentru populație. Chiar nu pot înțelege nimic oamenii ăștia?  Sunt cu noi sau cu cei care dau ordine de distrugere. După ce trece acest necaz, sunt ferm convins că mulți care acum ne ironizează, vor plăti.

În cazul în care autoritățile noastre au avut dreptate, săptămâna aceasta ar trebui să fie ultima de acumulare, urmând ca de săptămâna viitoare, să intrăm în stadiul de accelerare geometrică. Ce înseamnă aceasta: după ce numărul de îmbolnăviți și morți a evoluat într-un model liniar, graficul îmbolnăvirilor și al deceselor ar trebui să se verticalizeze, multiplicând accelerat cifrele de la o zi la alta.

Ceea ce remarc în prezent este că graficele, în ciuda încondeierilor oficiale, tind să se „aplatizeze” prematur. Un banc spune că „în ultima perioadă s-au redus dramatic decesele din cauza cancerelor și a bolilor cardiovasculare, însă scăderea a fost compensată de COVID-19”. Am remarcat acest fenomen cel mai bine în Italia, unde, la vârful isteriei, practic, nu se mai murea decât de COVID-19. Asta contrar cifrelor seci de după momentul nebuniei, care ne spun o cu totul altă poveste: Așa se întâmplă și la noi. Nimeni nu mai moare de nimic decât de Covid-19:

– media celor decedați care aveau și COVID-19 a fost de 80 de ani

– 10% dintre decedați aveau peste 90 de ani, 90% peste 70 de ani;

– cele mai multe decese s-au înregistrat în segmentul 80-89 ani;

– 2.8% dintre decedați nu aveau nicio comorbiditate, 22% aveau cel puțin una, 51% aveau 3.

Cifrele arată că segmentul cel mai afectat este cel al cardiacilor, urmat de diabetici și abia apoi de pacienții cu cancer. În Italia, raportul morților între cardiaci și diabetici a fost de 4:1, iar raportul între cardiaci și cei înregistrați în ultimii cinci ani cu cancer a fost de 8:1!

E o ciudată amnezie a autorităților care, treptat, pe măsură ce s-a apropiat termenul „vârfului inițial estimat”, mută estimarea câteva săptămâni mai târziu. Inițial, s-a spus că de Paști vom avea vârful absolut. Apoi, că imediat după Paști. Acum, deja s-a încetățenit ideea că vârful va fi undeva la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie. Avem de-a face cu un amatorism de joasă speță.

E ceva în neregulă cu prelungirea stării de necesitate

În timpul acesta, bugetul a intrat în hemoragie. Aud că până și Bădiță, Andi Șerban, M.Polițanu se ocupă de traficul cu măști. Mă rog, ceea ce se vede limpede este „implicarea” masivă a  ONG-urilor în comerțul cu echipamente, la prețuri piperate. Am rămas ”mască” în momentul în care am aflat că s-a ajuns ca oferta să fie de 70 000 euro pentru un ventilator, de aproape zece ori mai mult decât costul său de producție. Păi, unde se duce diferența? Dar mă întreb, de ce Guvernul nu s-a aprovizionat în lunile februarie și până în 15 martie? Trebuia aprovizionată țara cu toate materialele necesare. Flutur și Vasile Râmbu  au distrus acel județ, nu numai în domeniul sanitar. Au distrus vieți omenești acolo, au semănat panică, teroare în acel județ și nimeni nu spune nimic. Oare nu mai avem procurori în această țară care să se ocupe de ei ? Sănătatea era în colaps de mult timp, datorită lipsei materialelor,  care materiale erau și de proastă calitate.

În concluzie, ceva e extrem de dubios. În cazul în care săptămâna viitoare nu înregistrăm o progresie geometrică a cazurilor de COVD-19, consider că menținerea stării de necesitate  și prelungirea ei așa cum se aude, e justificată de altceva. În mod normal, dacă cifrele continuă să evolueze ca până acum, starea de urgență trebuie ridicată și instituite măsuri sanitare la locul de muncă, în paralel cu izolarea persoanelor aflate în segmentul de risc.

Fiecare zi de „#stauacasă”

Crește teribil nota de plată care urmează să fie plătită. Estimez că, în mod real, sunt peste două milioane de șomeri ca efect al opririi economiei. Numărul acestora nu va rămâne staționar. De aceea, e necesar ca motoarele – câte au mai rămas – să fie repornite. Nu pot fi repornite dacă prim-ministrul Ludovic Orban nu transmite mesaje concrete, precise și serioase. A rămas un politician la nivelul anilor ,,’90″, demagog, instabil, de un politicianism depășit.

Normele de aplicare pentru amânarea datoriilor la bănci sunt prost concepute de Guvern. Din ce au promis, nimic nu au făcut. S-a promis o reformă administrativă: reducerea comunelor, județelor etc.  A fost lăsată de izbeliște, nu s-a mai auzit nimic. Reducerea personalului bugetar, care, ca număr, este plin de nepotisme și salarii mari. Impozitarea pensiilor speciale. Și aici politicianism și gargară ieftină. Nu se gândește nimeni la un plan la nivel de țară, pentru salvarea Economiei !!!   Cum este permis ca așa zisa ,,diasporă ” să stea în carantină în hoteluri de lux, cu 300 de lei/zi, unde fac chefuri, prostituție și altele. Cazurile: Maramureș, Țăndărei, București etc. De ce pe noi, romanii, care am stat și ne-am chinuit aici, nu ne-a întrebat nimeni nimic? Cei care au furat în străinătate, tâlhărit, prostituție sunt primiți în hoteluri de cinci stele. Mai trebuie să le dați și bonusuri, că sunt amabili să locuiască aici!

De ce în majoritate țărilor conducătorii se gândesc la poporul lor, iar ai noștri se gândesc tot la cei care au bani sau la diaspora fără acte? Pentru că, politicienii au obligații, doar  le-au dat voturile! Aici suntem, dragii mei cititori, trăim într-o bulibășeală și mai mare decât a fost până acum.

Guvernanții nu stăpânesc programe de guvernare, idei constructive, lucruri bune pentru populație. Ei parcă sunt guvernanții globaliștilor, nu a poporului român. Dar, să nu uităm că noi am legiferat prostia și hoția.

Mă întreb și vă întreb: chiar nu realizăm că suntem manipulați, furați și mințiți? Remarc, totuși, un lucru bun. Președintele Iohannis a început să transmită lucruri cât se poate de serioase, este realist în ce transmite, se implică pentru a rezolva atâtea probleme care sunt acum. Mie îmi miroase că Iohannis a realizat că Executivul se mișcă haotic, dându-și singur la ”gioale”. Speram ca Președintele să se ocupe de atribuțiile sale și să lase fiecare partid politic să-și gândească adevăratele proiecte de țară.

Știu că la ora actuală vorbesc în vânt!

Știu că targetul pe care și l-au fixat toți pentru ieșirea din starea de urgență e undeva prin iunie, dar o spun acum și veți vedea că am avut dreptate. Tot circul pus în aplicare e inutil. Costurile lui însă vor fi piperate, atât de piperate încât nu va mai rămâne piatră pe piatră. Sa nu uitam că cineva va plăti multe din tranzacțiile de acum, chiar cu libertatea, iar noi, poporul, vom plăti cu sacrificii. Când scriu aceste rânduri, DNA anchetează contractele cu o firma din Giurgiu. Îmi pare rău, domnule Câțu, ar fi bine să mergeți în public fără mască. Poate așa lăsați locul unui economist renumit, care are verticalitate și se pricepe la finanțe și economie. Cred că acum ar trebui lăsat altul, să nu fie prea târziu, să nu mai puteți pleca. Nu ați făcut nimic, doar datorii peste datorii, ați dus țara în derizoriu! Oare acum, pe spatele acestei suferințe, nu se îmbogățesc anumiți patroni și oameni de la putere, ,,oamenii butoanelor”? Vom vedea dacă am sau nu am dreptate.  Dar un lucru este cert, ce am ales, am cules. Nici COVID-19 nu ne mai face bine, dragilor!

Al dumneavoastră același

 Prof Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

This Post Has One Comment

  1. Mihai

    Domnule Profesor, de de aveti asteptari de la Catu ? El este un contabil modest a carui principala si singura calitate este slugarnicia fara limite fata de Lucovid. Care, la randul este un somer necalificat, desemnat ca Prim Ministru pe aceleasi criterii, de catre o marioneta actionata de la Berlin…. Tara asta dispune inca de economisti cu viziune dar care tocmai de aceea ei nu vor ajunge niciodata in pozitii de decizie. Si ale caror nume nu le mentionez doar pentru a nu nu-i expune inutil !….
    Sa fim deci corecti si sa nu cerem Catului ce nu stie si nu poate fiindca l-am supara pe Dumnezeu.
    Ex nihilo, nihil !

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate