.

Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva a fost gazda unui proiect educațional și cultural de amploare

Recent, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva a fost gazda unui proiect educațional și cultural de amploare, desfășurat pe parcursul anului școlar 2023-2024. Este vorba de Festivalul și Concursul Internațional „Trecut.Prezent.Viitor”, un eveniment anual care aduce împreună elevii și profesorii din toată țara dar și de peste hotare, pentru a explora, prin variate mijloace artistice, o tematică comună. Festivalul-concurs ajuns în prezent la a V-a ediție, organizat de Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara a reunit sute de participanți în jurul temei SIMBOLURI. În cadrul concursurilor desfășurate, elevii au avut ocazia să își exprime viziunea și creativitatea prin diferite forme de artă – muzică, arte vizuale, literatură -, iar profesorii au fost invitați să-și împărtășească experiențele și ideile în cadrul unui Simpozion dedicat rolului și vocației lor de dascăli.

Simpozionul „Trecut.Prezent.Viitor” a constituit primul eveniment din cadrul proiectului și s-a desfășurat pe 30 martie 2024 la Deva. Prezenta ediție a reunit 82 de cadre didactice din județele București, Caraș-Severin, Mehedinți și Hunedoara, activitatea având ca finalitate redactarea unui volum cu lucrările participanților.

Concursul din cadrul proiectului „Trecut.Prezent.Viitor” s-a a desfășurat pe 3 mari domenii și a cuprins mai multe  secțiuni : Muzică – Muzică populară, Muzică ușoară și divertisment, Muzică cultă -, Arte vizuale – Pictură, Grafică, Arte decorative, Artă fotografică, Sculptură și Ceramică – și Creație literară. Concursul, cuprins în Calendarul Activităților Educative Naționale și Internaționale  a fost organizat în două etape – județeană și națională – cumulând  peste 300 de elevi participanți. La faza națională au participat elevi de toate vârstele de la diferite instituții de învățământ din județele Alba, Cluj, Bihor, Bistrița, Botoșani, Brașov, București, Hunedoara, dar și invitați din Ungaria.

Pentru secțiunea Muzică, Concursul Național „Trecut.Prezent.Viitor” s-a desfășurat în 15 iunie 2024 în cadrul festiv oferit de sala Excelsius a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.  Dintre cele  13 premii și mențiuni oferite elevilor pentru cele mai bune interpretări, juriul a acordat Premiul I elevilor: ȘERBAN – BĂLȚĂȚEANU GIULIA MARIA – secțiunea MUZICĂ CULTĂ – clasa a V-a (prof. coordonator Itigan Mihaela), de la  Liceul vocațional de muzică ,,Tudor Ciortea” din Brașov, COSTA IOSIA EMANUEL – secțiunea MUZICĂ CULTĂ – clasa a X-a (prof. coordonator Lazăr Cezarina), de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, MAGDAȘ BRIANA ANDREEA – secțiunea MUZICĂ UȘOARĂ ȘI DIVERTISMENT – clasa a X-a  (prof. coordonator Pali Ionela), de la  Liceul de Artă Oradea, și  JURCA NADIA MARIA – secțiunea CANTO POPULAR – clasa a XI-a (prof. coordonator Iacoboni-Zeiconi Bianca), de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.

La secțiunea Arte vizuale, dintr-un total de 11 premii și mențiuni, celor mai bine realizate creații le-au fost acordate Premiul I: pentru ARTĂ FOTOGRAFICĂ, elevului BOTH DAVID, clasa a VI-a (prof. coordonator Jurj Cristina Lucia) de la Liceul Teoretic „Téglás Gábor” din Deva; pentru GRAFICĂ, elevei NEAG ANASTASIA GEORGIANA, clasa a V-a (prof. coordonator Nealcoș Alina) de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva; pentru PICTURĂ, elevei MUNTEAN ALEXIA GEORGIANA, clasa a VI-a (prof. coordonator Nealcoș Alina) de la  Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.

La secțiunea Creație literară, dintre cele 6 lucrări premiate s-au distins cele ale elevelor BĂLĂNCAN ALEXANDRA, clasa a XI-a (prof. coordonator Vultur Laura-Mariana) de la Liceul Teoretic Sanitar și CODREAN TEODORA, clasa a VIII-a (prof. coordonator Codrean Rodica Manuela), de la Palatul Copiilor din Arad, care au primit Premiul I.

Ne bucurăm că – după o absență de 4 ani – Festivalul – Concurs „Trecut.Prezent.Viitor” a revenit cu forțe proaspete și salutăm  tânăra și dinamica echipă coordonatoare formată din profesorii hăruiți și dedicați ai Liceului de Arte „Sigismun Toduță” din Deva care și-a unit eforturile, împlinindu-și țelul de a promova valorile culturale și educaționale ale societății noastre, prin intermediul simbolurilor care ne definesc și ne inspiră.

 

Responsabil pentru relația cu presa

Prof. Andreea Lupu

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate