.

Hunedorenii au nevoie de semnal GSM pe întregul teritoriu al județului

Am organizat, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, o întâlnire cu tema: „Rețelele de comunicații și acoperirea GSM la nivelul județului Hunedoara, factori determinanți în asigurarea bunăstării cetățenilor și menținerea unei comunități sigure și funcționale”.

Au participat reprezentanți ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență,  ai Ministerului Economiei, Antrepenoriatului și Turismului, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, ai Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, ai operatorilor de rețele mobile și fixe.

Au mai răspuns invitației reprezentanți din partea Consiliului Județean Hunedoara, din partea Instituției Prefectului Județului Hunedoara, reprezentanți ai unităților administrativ teritoriale, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate din județ.

Am adus la aceeași masă factori de decizie, reglementatori, reprezentanți ai autorităților publice, precum și reprezentanți ai operatorilor de telefonie mobilă din România, cu scopul de a dezbate problemele actuale ale conectivității la nivelul județului și de a identifica cele mai adecvate metode pentru a crește performanța serviciilor de voce și date în zonele deficitare.

Partea de comunicații este cât se poate de importantă pentru orice  zonă a țării, atât în ceea ce privește mediul de afaceri, școala, sistemul de învățământ, sănătatea. Partea de comunicare este de asemenea foarte importantă pentru cetățeni, în special în situațiile de urgență sau în alte situații care pot să apară.

 În cuvântul de deschidere, am scos în evidență faptul că având în vedere activitatea  mea profesională cunosc foarte bine particularitățile județului și pe cele ale hunedorenilor. Am scos în evidență de asemenea faptul că, împreună cu colegii mei parlamentari trimiși în Parlamentul României de către hunedoreni, căutăm să găsim soluții la problemele oamenilor.

Am reamintit apoi perioada pandemiei deCOVID 19, când se făceau tot felul de declarații fară acoperire printre care și cele referitoare la învățământul online, cu oferirea de tablete elevilor pentru continuarea procesului de învățământ. Însă, din discuțiile pe care le-am avut  cu președintele Consiliului Județean, un om pe care îl cunosc ca fiind preocupat de problemele oamenilor si de dezvoltarea infrastructurii, am pornit un demers ca să vedem ce se întâmplă pe palierul acesta al comunicațiilor la nivelul județului nostru. Am adresat o interpelare Ministerului Educației și respectiv ANCOM  că să văd dacă la nivelul județului elevii vor putea să beneficieze de utilizarea corespunzătoare a tabletelor.

În urma răspunsurilor primite, am ajuns la concluzia că erau afectați un număr de 352 de elevi din învățământul primar și gimnazial, din 77 de localități cu semnal GSM foarte slab și din 3 localități fară semnal la telefonia mobilă.

Am scos în evidență celor prezenți că județul nostru are o suprafață de 7063 de kilometri pătrați, reprezentând 2,9% din teritoriul României, în care regiunile muntoase ocupă circa 68%. Ori la nivelul județului Hunedoara există zone care nu au acoperire pentru comunicații. Și am avut în vedere 4 localități, respectiv Furcșoara, Luncani, Runcu Mare și Văleni, care nu acces la comunicare de voce sau de date, numite de aceea “zone albe”, complet izolate din punct de vedere al comunicării prin telefonie mobila.

De asemenea 67 de localități, adică un procent de 20%, sunt încadrate în categoria “zonelor gri”, nivelului semnalului de voce fiind de până la 2, pe o scara cu 5 niveluri. Alte peste 150 de localități sunt în categoria “zone gri” pentru rețeaua de furnizare de date.

Cele mai multe astfel de probleme sunt întâlnite în zonele rurale, din cauza reliefului montan sau a geografiei dificile.

Având în vedere influența comunicațiilor mobile în afaceri, în educație, sănătate și alte activități vitale pentru comunități și cetateni este evidentă nevoia de integrare a zonelor rurale la rețelele de comunicații voce și date.

Prin organizarea acestui eveniment am reușit să aducem împreună în premieră la nivel national la aceeași masă toți factorii de decizie: reprezentanți ai autorităților publice locale precum și reprezentanții operatorilor de telefonie mobilă din România, cu scopul de a dezbate și găsi soluții la nevoile oamenilor și comunității.

Pe parcursul intervențiilor din partea autorităților publice locale, reprezentatilor Consiliului Județean, Prefecturii, primăriilor, au fost scoase în evidență toate greutățile existente la nivelul județului nostru.

Apoi am reținut și din partea reprezentatului Ministerului Economiei, Antrepenoriatului și Turismului, faptul că la nivelul guvernului există preocuparea că să fie cât mai mulți investitori pentru județul Hunedoara, ținând cont și de particularitățile locale, dar pentru aceasta este nevoie de o rețea de comunicații performante.

Au mai avut intervenții reprezentantul Serviciului de Telecomunicații Speciale, cel al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Reprezentantul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării care a prezentat Proiectul Ro-NET „Construirea unei infrastructuri naționale de broadband în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale” – 25 de localități de la nivelul județului Hunedoara beneficiază de acest proiect.

Reprezentantul ANCOM  a scos în evidență  preocuparea instituției pentru punerea în aplicare a politicilor guvernamentale în domeniul comunicațiilor.

M-am bucurat că pe parcursul acestei activități interactive au putut să vină cu problemele comunităților pe care le reprezintă primarii localităților și reprezentanții celor două parcuri naționale Retezat și Gradiștea Muncelului Cioclovina.

În cuvântul de încheiere pe care l-am avut am apreciat activitatea ca fiind eficientă. Am reușit să înțeleg ce am de făcut pentru perioada următoare, astfel încât să existe o mai bună conectivitate între toți partenerii care participă în aceste proces de comunicare GSM pentru ca cetățenii să se bucure de serviciile oferite, laolaltă cu beneficiile legate de sistemul de învățământ și sănătate.

Evenimentul a fost o reușită. Concluzia reuniunii a fost că hunedorenii au nevoie de servicii publice de calitate, pe care autoritățile pot să le asigure doar printr-o bună colaborare cu operatorii privați de rețele mobile din România. 

 Deputat

gl.bg.(rez.)

VIOREL SALAN

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate