.

Flacăra olimpică a plecat spre Paris

Flacăra Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris, aprinsă pe 16 aprilie la Olimpia, a fost predată la finalul săptămânii trecute de oficialii greci lui Tony Estanguet, preşedintele Comitetului de organizare a JO de vară, în cadrul unei ceremonii pe Stadionul Panathenaic din Atena, înainte de a se îmbarca pe “Belem”, un velier cu trei catarge, la bordul căruia va călători către Marsilia.
Cu această ocazie, Tony Estanguet a anunţat că îno­tă­torul Florent Manaudou va fi primul purtător al flăcării la sosirea sa în oraşul francez Marsilia, unde va fi întâm­pi­nată de aproximativ 150.000 de oameni, pe 8 mai.
“Flacăra va intra în Franţa prin oraşul Massalia. Odată cu această sosire la bordul Belem, vor fi imagini ex­cep­ţio­nale şi memorabile”, a anunţat luna aceasta Samia Ghali, viceprimarul din Marsilia, în cadrul unei conferinţe de presă, amintind de fondarea acestui oraş de către greci, în anul 600 Înainte de Hristos.
Înainte de a intra în Portul Vechi, Belem va defila prin tot portul Marsilia şi va fi însoţit de 1.024 de ambarcaţiuni. Divertismentul este planificat pe uscat şi pe mare, pe tot parcursul zilei respective.
La ora 19:00, Belem va intra în Portul Vechi, salutat de focuri de artificii, de mu­zica orchestrei Operei din Marsilia şi de “tifos”, pregă­tite de grupuri de suporteri ai clubului local de fotbal Olympique Marseille.
Odată ce vasul cu trei catarge va fi ancorat, primul purtător de torţă va coborî de pe Belem şi va parcurge câteva zeci de metri pe o pistă de atletism, înainte de a aprinde Vasul Olimpic, în jurul orei 19:45, în prezenţa preşedintelui Republicii Fran­ceze, Emmanuel Macron.
Pe 9 mai, flacăra olimpică îşi va începe călătoria în Franţa, la Marsilia, cu opriri la bazilica Notre-Dame de la Garde sau la Stade Velodrome. Flacăra va traversa apoi întreaga ţară, trecând şi prin Antile şi Polinezia Franceză, pentru a ajunge la Paris în ziua ceremoniei de deschidere, pe 26 iulie.
Fosta scrimeră Ana-Maria Brânză, campioană olimpică în proba pe echipe şi dublu medaliată cu argint la individual, va purta flacăra olimpică la sosirea acesteia în Franţa, alături de alţi sportivi din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, în cadrul ceremoniei care va avea loc la Marsilia, pe 9 mai, a anunţat, marţi, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Nicolas Warnery.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate