Festivalul pascal „Lumina Învierii” la Brad

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, în Duminica Mironosițelor, 19 mai 2024, s-a desfășurat la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Brad, a doua ediție a Festivalului pascal intitulat „Lumina Învierii”.
Festivalul își propune să promoveze activitatea corală în parohii, în special cele urbane, dar nu numai, să încurajeze spiritul de colaborare între corurile existente în Episcopia noastră, să stimuleze și să îmbogățească slujirea în Biserică prin cântarea corală, spre slava lui Dumnezeu. Inițiat anul trecut, în Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, considerăm că și prin această a doua ediție a Festivalului s-a putut contribui la evidențierea rolului și importanței cântării bisericești în parohiile noastre.
Cuvântul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a fost transmis participanților la Festival de către Preacucernicul Părinte Radu Trifon, consilier la Centrul Eparhial din Deva. Prezentarea Festivalului a fost realizată de doamna prof. Bianca Leucean, distins om de cultură al municipiului Brad, care a amintit în debutul prezentării de dirijorii și profesorii care au format diferite generații în muzica sacră corală din Brad.
La Festival au participat următoarele coruri:
1. Corul „Theotokos” al parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Brad, dirijor prof. Ioan Macsim, care, în calitate de gazde au deschis acest Festival.
2. Corul „Arhanghelii”, de la Catedrala ortodoxă din Orăștie, dirijor prof. Alexandru Voina.
3. Corul de la „Catedrala eroilor” din Hunedoara, dirijor dr. Tiberiu Scânteie.
4. Corul „Vestitorii” al parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Brad, dirijor prof. Daniel Benea.
5. Corul de copii „Mugurel” al Parohiei „Sf. Mare Muc. Dimitrie” din Zdrapți, coordonați de prof. Ioana Macsim.
6. Corul „Sfântul Ierarh Nicolae” al Catedralei Episcopale din Deva, dirijor pr. dr. Nicolae-Daniel Balea.
7. Corul „Sacerdotes” al Episcopiei Devei și Hunedoarei, dirijor pr. dr. Nicolae-Daniel Balea, care, în calitatea de invitați speciali ai acestui eveniment, au încheiat Festivalul, în aplauzele și aprecierea deosebită a participanților și spectatorilor.
Corurile au abordat un repertoriu complex și divers, fiecare formație corală interpretând cinci piese, dintre care una din cadrul Sfintei Liturghii, una cu caracter pascal, iar celelalte trei piese fiind la alegere. Un mare plus al acestei ediții este faptul că toate orașele din Episcopia Devei și Hunedoarei care au activitate corală au fost reprezentate: Deva, Hunedoara, Orăștie și Brad. De asemenea, o bucurie și o împlinire a constituit-o participarea unui cor de copii care prin curățenia lor sufletească, dar și prin acuratețea și frumusețea interpretării muzicii psaltice, au adus o rază de lumină și de speranță pentru viitorul activității corale. Numeroșii credincioși participanți la acest eveniment au primit bucuria cântării corale și au putut, în finalul acestui Festival să cânte, împreună cu membrii corurilor participante, imnul pascal „Hristos a Înviat”.
Cu nădejdea că acest Festival, aflat iată la a doua ediție, se va constitui într-o tradiție în municipiului nostru, parohia „Adormirea Maicii Domnului” mulțumește pe această cale corurilor participante și tuturor celor care au sprijinit organizarea acestui Festival Pascal, credincioșii parohiei Brad 1, donatori și sponsori, astfel încât putem acum spune cu imnograful canonului Învierii: „Prăznuim omorârea morții, sfărâmarea iadului și începătura altei vieți, VEȘNICE!”
HRISTOS A ÎNVIAT!
Pr. paroh Alexandru Letea (www.episcopiadevei.ro)
Partajează această știre

Lasă un răspuns