FEMEI CU CARE NE MÂNDRIM: dr. Mărioara ȘIMON

Un medic poate îmbolnăvi un om cu un cuvânt sau un gest, sau poate vindeca un om cu o vorbă bună
Dialog cu dr. Mărioara ȘIMON medic pneumolog, bronholog și alergolog- Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca.

– Deși mulți oameni vă cunosc, dorim totuși să ne punctați câteva dintre cele mai semnificative date biografice.
– M-am născut și am crescut într-un sat din județul Bistrița-Năsăud, într-o familie simplă, dar cu principii sănătoase. Mama casnică, tata mecanic, oameni muncitori cu credință în Dumnezeu. L-am pierdut pe tata într-un accident tragic când aveam doar 16 ani. Ne-am trezit fără mijloace de trai, mama fiind casnică. Nu o să uit niciodată cât ne-a încurajat mama și cât a luptat să ne fie bine. Nu ne-a lăsat nicio clipă să renunțăm la drumul nostru și ne-a susținut și ne-a îndrumat și nu s-a plâns niciodată. De la tata am moștenit îndemânarea de a lucra manual (când eram mică mă lua cu el și reparam biciclete, eu strângeam șuruburile). Și azi zic că, am noroc și îndemânarea pentru bronhologie și pentru lucruri de migală de la tata.
Școala generală am făcut-o în satul natal și citeam cărți cu …,,sacul”. Dirigintele meu era bibliotecar și îmi dădea multe cărți, în special din literatura clasică.
Liceul Sanitar l-am urmat la Bistrița, apoi la Tg-Mureș și facultatea la Cluj-Napoca. Ce a urmat, consider ca o recompensă pentru eforturile și greutățile mele.

– Ce înseamnă pentru D-vs. să fii medic la un spital clinic, mai exact, în cadrul unui compartiment de bronhologie?

– Înseamnă multă muncă, standard ridicat, înseamnă să fii la curent cu toate noutățile din domeniu, înseamnă renunțări și sacrificiu din partea mea și a familiei mele care m-a înțeles întotdeauna. Mai înseamnă congrese, lucrări scrise, prezentări, cărți scrise, nopți nedormite, emoții înaintea unei proceduri pe care nu ai mai făcut-o, nu au făcut-o nici alții din țară și nu ai pe cine întreba cum se face. Înseamnă și bucuria unei reușite! Am făcut primul lavaj bronșioloalveolar, primul EBU, prima criobiopsie, am pus primul stent care a salvat o viață în Cluj și pentru astea sunt fericită.

– Diagnosticul stabilit de medicii care semnează bilet de trimitere către D-vs. coincide cu cel care îl confirmați prin consultul ce-l faceți pacientului în cauză?
– Sincer, nu mă uit niciodată la biletul de trimitere. Și atunci când pacientul îmi spune de exemplu: am venit pentru bronșită sau mi-a spus doctorul că am pneumonie, îl întreb: pe dumneata ce te supără? Văd multe greșeli, dar nu mi-aș ponegri niciodată un coleg de breaslă. Încerc să repar o greșeală nu să o amplific. Vin mulți cu suspiciune de cancer și pleacă acasă fericiți… fără cancer. Am atuul că, am în mână un bronhoscop și priceperea de a-l folosi în scop nobil. Din păcate sunt și multe momente când trebuie să capitulez în fața bolii canceroase și să comunic pacienților mei și familiilor vești proaste, că au cancer. Din nefericire boala canceroasă pulmonară este frecventă, în special la fumători și are un prognostic nefast.

– Sunteți un medic pneumolog foarte apreciat. Vă simțiți oarecum invidiată?
– Sufăr pentru că sunt invidiată, pentru că mi-am câștigat locul prin muncă, dar eu am o vorbă: ,,Doar în pomul încărcat cu poame dai cu pietre”.

– De ce credeți că vă iubesc pacienții și au încredere în probitatea D-vs. profesională?
– Mă iubesc pentru vorba bună pe care le-o dau. În opinia mea, medicul poate îmbolnăvi un om cu un cuvânt sau un gest sau vindeca un om cu o vorbă bună. Încerc și mă trezesc în fiecare dimineață cu motivația de a face bine oamenilor și mă rog pentru asta. Se spune că am o energie pozitivă.

– Care vă sunt calitățile care v-au remarcat în activitatea unui departament de bronhologie?
– Tenacitatea, munca, îndemânarea, inteligența, bunătatea, meticulozitatea, conștiinciozitatea.

– Aveți și calități care vă deranjează?
– Nu știu să spun NU!

– În laborioasa D-vs. activitate vă confruntați și cu greutăți? Dacă da, cum le depășiți?
– Sunt multe greutăți când vrei să faci performanță. Dar greutățile sunt făcute pentru a fi depășite. Și pentru că sunt singură în Departament trebuie să le rezolv, nu am la cine să le dau mai departe.
Ce stă în spatele rezolvării unei greutăți este mult efort. Nu las să treacă o zi fără să citesc ceva pentru pregătirea mea profesională și nu mi-e rușine să întreb. Prin poziția pe care o am în bronhologia din lume pot să sun la orice coleg bronholog de pe mapamond și în aceeași zi primesc răspuns. Asta mă ajută să fac față la provocările zilnice.

– Vă amintiți de primul „semn” al împlinirii profesionale?

– Când am intrat la facultate am primit o carte ,,Orgolii” de Augustin Buzura pe care era dedicația: ,,Fără a deveni orgolioasă să-ți amintești mereu că acesta este primul și poate cel mai mare succes al tău”. Au urmat multe succese, am învățat, am muncit din greu, ,,am mâncat cartea” cum s-ar zice, dar mereu îmi amintesc aceste cuvinte și îmi amintesc că în medicină orgoliul nu are ce căuta.

– Deprimări în activitatea de medic ați avut?

– Da, alături de fiecare pacient cu o boală incurabilă. Murim un pic cu fiecare pacient incurabil. Ne simțim rău și suferim când nu putem ajuta, ne simțim semizei când facem o faptă bună.

– În finalul dialogului nostru, vorbiți-ne despre activitatea D-vs. științifică și de pregătire profesională.

– Am devenit doctor în medicină în anul 2004 și în 2011 am luat a doua specialitate Imunologie și Alergologie Clinică care m-au desăvârșit ca medic. Am participat cu lucrări la Congrese Europene și Mondiale unde am prezentat rezultatele activității mele și asta mi-a adus o poziție de frunte în bronhologia românească și europeană. Am fost președinta Asociației Române de Bronhologie timp de 6 ani, am scris împreună cu colegii mei un ,,Ghid al Bronhologului” și am tradus „Esențialul în Bronhologie” al WABIP. Sunt Regent al Asociației Mondiale de Bronhologie pentru România și Delegat pentru România în Asociația Europeană de Bronhologie, Director cu Membership în EABIP. Am participat la activitatea educațională în Bronhologie prin organizarea mai multor conferințe și workshopuri în Cluj și în țară. Sunt Master Instructor în Bronhologie acreditat de WABIP. Cred că mai am multe de făcut! Mulțumesc pentru sănătatea cu care am fost dăruită și pentru familia care m-a susținut continuu.

Au consemnat: Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns