.

,,ZIUA MONDIALĂ A APEI,, – 22 martie 2019

Organizația Națiunilor Unite a desemnat data de 22 martie , ca Ziua Mondială a Apei , iar UN-Water , entitatea care coordonează lucrările ONU cu privire la apă și canalizare,  stabilește în fiecare an o temă care corespunde unor provocări  în acest domeniu.

Această zi , încearcă să reamintească oamenilor importanța apelor dulci și să promoveze durabilitatea gestionării resurselor de apă.

Tema de anul acesta ,, Leavingnoonebehind ,,  – ,, Să nu lăsăm pe nimeni în urmă ,, sau  ,, Apa este un drept universal ,, își propune la nivel mondial , ca până în anul 2030 toți locuitorii planetei să aibă acces la apă potabilă, niciun locuitor să nu fie lăsat pe dinafară.

În anul 2020 , tema se va referi la schimbările climatice.

În anul 2015 , când a fost adoptată de către ONU Agenda 2030 , toate părțile semnatare au stabilit obiective pentru o lume fără sărăcie , foamete și boli, o lume în care viața să prospere și nimeni să nu fie lăsat în urmă , iar apa să fie centrul vital pentru îndeplinirea acestor obiective.

Cu toate că în ultimul deceniu , la nivel mondial , au fost realizate investiții impresionante în domeniul apei , există sute de milioane de oameni care nu au acces la surse sigure de apă potabilă.

În aria de delegare în care SC Activitatea Goscom SA este desemnată ca  Operator de servicii comunitare publice de apă și de canalizare , populația care are acces la serviciile publice de apă este de aproximativ 80 % , existând zone în care , nu este realizată în prezent , infrastructură de apă . Exemplificăm Comuna Orăștioara de Sus , cu satele Grădiștea de Munte , Ocolișul Mic , Costești Deal , Comuna Rapoltu Mare , cu satulRapolțel , sau Comuna Beriu , cu satele Cucuiș, Măgureni sau partial satul Sibișel.   Municipiul Orăștie are 100 % realizată infrastructura de apă , urmând ca în perioada imediat următoare să fie reabilitată toată infrastructura de apă care este învechită și nu mai corespunde cerințelor actuale.

Ca o măsură de protecție și îngrijire a acestei resurse atât de importante , apa folosită sau apa menajeră , o colectăm , o tratăm și o reintroducem din nou în circuitul ei , iar aceste operațiuni le realizăm prin infrastructura de canalizare.

Cea mai mare parte a municipiului Orăștie , beneficiază de rețele publice de canalizare atât pentru apa menajeră , cât și pentru apa din precipitații.

Mai există câteva zone în carenu există rețele de canalizare , dar prin inițierea de către Primăria Municipiului Orăștie a unor proiecte de extinderea a rețelelor de canalizare , sperăm ca și infrastructura de canalizare să fie realizată în anul 2019 , tot în procent de 100 % . Exemplificăm Zona Chimica și Zona Philips – Besser.

Prin aceste acțiuni , arătăm că și municipiul Orăștie , dorește ,,să nu lase pe nimeni în urmă,, toți locuitorii să poată folosi apa  – resursa atât de importantă, iar după folosire , prin rețelele de canalizare , aceasta să fie redată din nou naturii.

De asemenea , tot printr-un proiect inițiat de Primăria Municipiului Orăștie, va fi reabilitată Stația de tratare a apei Orăștie , inclusiv conducta de aducțiune Sibișel – Orăștie. Prin reabilitarea acestei stații de tratare , va fi introdusă o tehnologie modernă , care va contribui în mod direct la obținerea unei ape potabile de înaltă calitate , conformă cu Standardele EU.

Ca în fiecare an  , la data de 22 martie 2019 , SC Activitatea Goscom SA ,  deschide porțile Stației de Tratare a municipiului Orăștie , pentru a prezenta modul în care se potabilizează apa. Elevii școlilor din municipiul Orăștie,ca  viitori cetățeni activi , vor afla informații referitoare la modul de tratare al apei , precum și sfaturi pentru protejarea acestei resurse.

Apa stă la baza sănătății publice , iar activitatea umană nu poate fi concepută fără apă, prin urmare este esențial ca pentru o lume prosperă , SĂ NU LĂSĂM PE NIMENI ÎN URMĂ – APA FIIND UN DREPT UNIVERSAL .

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate