.

De la 1 iulie, pacienţii asiguraţi vor avea dreptul la mai multe gratuităţi prin doctorii de familie

Noul contract-cadru pentru asistenţa medicală pune mult mai mult accent pe prevenţie, astfel încât să nu mai avem atâtea cazuri de cancer, boli cardiovasculare sau diabet, depistate foarte târziu. Așadar, medicii de familie vor putea recomanda mai multe analize gratuite. Pierd însă decontarea teleconsultaţiilor. Aşa că reţetele pentru bolile cronice se vor putea elibera doar în cabinete, nu și pe email.

Prin noul contract-cadru, adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani pot beneficia anual de consultații de prevenţie la medicul de familie. Pentru cei între 40 şi 60 ani sunt prevăzute evaluări pentru riscul de boli cardiovasculare, cerebrovasculare, oncologice sau de diabet. La cei de peste 60 de ani va fi evaluat, între altele, şi riscul de osteoporoză, demenţă şi depresie. Medicii de familie vor completa riscograme şi pentru sănătatea mintală şi reproductivă, dar vor evalua şi factori de risc legaţi de alimentaţie, alcool, tutun şi droguri.

Medicii de familie vor putea recomanda şi mai multe analize gratuite, inclusiv raportul albumină – creatinină urinară pentru depistarea bolii cronice de rinichi. Se tem însă că prevenţia va rămâne doar teorie dacă nu vor fi şi fonduri pentru analizele fără de care nu pot fi descoperite unele probleme.

În documente oficiale apar şi teste gratuite pentru HIV, hepatita B şi C şi sifilis, dar decontarea nu e clarificată.

De la 1 iulie, medicii de familie vor putea oferi şi mai multe servicii noi de diagnostic şi tratament. Pe listă se numără, între altele, recoltarea probelor pentru testul Babeş Papanicolau în cazul femeilor cu simptome de boală sau care planifică o sarcină, tratamentul intravenos cu injectomatul, imobilizarea unei fracturi, spălăturile gastrice şi nu numai.

Pe de altă parte, va fi stimulată urmărirea pacienţilor cronici. Cei cu cancer, boli cardiovasculare, diabet sau alte boli grave pot face oricând analize gratuite cu bilet de trimitere cu menţiunea “Monitor”.

Pentru a primi rapid rezultatul analizelor şi al consultaţiilor de la specialişti sau de la spital, medicii de familie vor trece pe biletele de trimitere şi adresa de e-mail a cabinetului. http://stiri.tvr.ro/

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate