.

DAC: Un nou sistem de verificare a documentelor de identitate la frontierele aeriene şi maritime pentru accesul în spaţiul Schengen

Începând cu data de 31 martie 2024  orele 00:00, în contextul  aderării României la spațiul  Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a fost operaționalizat la nivel național,  un nou sistem  de verificare a documentelor de identitate.

Sistemul informatic  presupune verificarea  persoanelor prin  scanarea documentelor de identitate.

Așadar, în cadrul activităților polițienești din noaptea de 30/31 martie 2024, începând cu ora 00:00, elementul de noutate din cadrul acțiunilor pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere  a fost acela că,  pentru  verificarea  persoanelor, polițiștii au  utilizat aplicația e-DAC, instalată pe terminalele mobile  distribuite, de tip telefoane și tablete.

Cu ajutorul aplicației e-DAC sunt interogate bazele de date ce contin informații de interes operativ.

În acest  context, polițiștii rutieri au procedat la scanarea documentelor de identitate, iar rezultatele verificărilor au fost afișate  pe ecran în câteva secunde.

Prin acest mod de verificare se reduce substanțial timpul de interacțiune dintre polițist și persoana legitimată.

Subliniem că datele personale care sunt afișate pe aceste dispozitive  beneficiază de toată protecția oferită de aplicatiile utilizate de instituțiile abilitate.

În cadrul activităților desfășurate, în noaptea de 30/31 martie a.c, în intervalul orar 22:30 – 02:30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Deva au derulat activități preventive în vederea creșterii gradului de siguranță al cetățenilor, ocazie cu care 31 de autoturisme au fost verificate prin intermediul aplicației eDac, 59 de persoane au fost legitimate și verificate în aplicația menționată, au fost efectuate 12 testări alcooltest și a fost reținut un permis de conducere pentru consum de alcool,  fiind aplicată o sancțiune contravențională conform O.U.G. 195/2002, în valoare de 1.485 lei.

Persoanele legitimate și verificate  prin intermediul aplicației eDac au fost informate cu privire operaționalizarea aplicației și modalitatea de efectuare a verificărilor în bazele de date prin scanarea documentelor de identitate cu dispozitivele avute în dotare de către polițiști.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate