.

Colectarea corectă a deşeurilor – campanie ADI SGD Hunedoara şi Supercom

Colectarea corectă a deşeurilor este obiectivul unei ample campanii de conştientizare ce a început în judeţul Hunedoara prin ADI SGD Hunedoara și operatorul de salubritate Supercom.

Este un demers cu o largă aplicabilitate adresat cetăţenilor din judeţ, astfel încât să se înţeleagă rolul şi importanţa colectării selective a deşeurilor, în contextul în care România trebuie să se alinieze directivelor europene din domeniu. Mai mult, prin colectarea selectivă vom reuşi, noi oamenii, să avem un impact mai mic asupra mediului şi să putem recicla cât mai mult din deşeurile pe care le producem acasă.

O sută de mii de broşuri

Campania ADI SGD Deşeuri şi Supercom îşi propune ca mesajul să ajungă la fiecare familie din judeţ, iar în acest sens vor fi împărţite 100.000 de broşuri, iar 10.000 de afișe vor fi puse în locuri circulate, dar şi în alte zone, cum ar asociațiile de proprietari.

Broșurile lansează un semnal de alarmă pentru cei care nu sunt pe drumul cel bun, îndemnându-i la responsabilitate faţă de obiectivul propus. Ele includ detalii referitoare la colectarea selectivă, dar și date de contact pentru sesizări, dacă există. De asemenea, sunt menţionate sancțiunile pe care le riscă oamenii care încalcă regulile.

Afișele exemplifică în mod simplu și succint cum trebuie colectate deșeurile și care sunt culorile aferente.

De asemenea, în cadrul campaniei s-a decis folosirea unor aşa-numite avertizoare. Este vorba de 10.000 de abțibilduri care vor fi lipite de către operator în zona colectivă, în orașe, acolo unde se depistează conținut neconform cu normele de colectare selectivă. Astfel, în momentul în care se aruncă deșeurile, se poate vedea atenționarea legată de neconformitate. Abțibildul va fi bifat acolo unde sunt probleme.

Colectare separată

,,Operatorul de salubritate colectează separat, iar cetățeanul trebuie să depună deșeurile conform graficului de colectare selectivă. Este important de ştiut că o singură pungă de mixt rezidual, aruncată necorespunzător într-un container galben, spre exemplu, îl transformă automat în deșeu infestat. Se va ridica de către operator, nu acesta e inconvenientul, ci că va fi direcționat la deșeuri mixt reziduale. Revin cu ideea că ambele părți au responsabilități, însă unele sunt obligații. Trebuie să le respectăm după cum prevede legea. Sistemul plurifamilial (colectiv) din mediul urban încă face probleme. În spațiul rural e mai simplu, fiind vorba de saci distincți – galben și albastru. Am speranța că mai ales după această campanie, feedback-ul va fi pozitiv”, spune Dan Stoian (foto), directorul executiv al ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara.

Nerespectarea cadrului legislativ prevăzut pentru colecctarea selectivă a deşeurilor, prevăzut prin OUG 92/2001 se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate