.

Cadastrare gratuită la Luncoiu de Jos

Duminică, 3 martie, la Luncoiu de Jos, a avut loc o adunare cetățenească în cadrul căreia s-a prezentat Programul Național de Cadastrare și Carte Funciară, program realizat pe fonduri guvernamentale, prin care se beneficiază de întabularea și eliberarea titlurilor de proprietate în mod gratuit.

Pentru o primă tranșă s-au alocat 160.000 lei cu TVA inclus/an , sumă ce asigură cadastrarea a 600- 700 de imobile. Acțiunea efectivă va începe într-un viitor apropiat, pe măsură ce timpul se încălzește și permite realizarea de măsurători în teren.

Acțiunea derulată de către Primăria Luncoiu de Jos împreună cu Topo Zarand N&D Brad srl, firma care realizează aceste lucrări, a avut menirea de a informa cetățenii comunei asupra derulării procesului de cadastrare, despre actele și documentele necesare care trebuie să le dețină fiecare cetățean, implicarea acestora în clarificarea fiecărei parcele, pentru a nu fi discuții și litigii ulterioare. Legat de acest lucru, există experiențe negative în care diverse firme au făcut scanări cu drone, iar rezultatul în teren a fost un dezastru, întrucât multe parcele se suprapun, eroarea în teren fiind și de câțiva zeci de metri de la realitate.

Reprezentanții firmei care realizează măsurătorile prin intermediul lui Gelu Indreiu, cât si a primarului comunei, Călin Dud, fac un apel la cetățeni să sprijine efectiv întreaga acțiune pentru clarificare tuturor aspectelor ce țin de cadastrarea terenului din zonă.

Bugetele acordate pentru fiecare parcelă sunt foarte mici și, din această cauză, asemenea proiecte nu sunt atractive pentru topografi, de unde și rămânerea în urmă a cadastrării terenurilor în multe localități.

Gelu Indreiu ne-a mai precizat că întregul proces de măsurători se dorește a fi făcut la fața locului, în prezența proprietarilor de teren și imobile, tocmai pentru a se evita erorile și ulterioarele litigii între oameni.

De menționat că, aceste programe de cadastrare se pot suplimenta anual, acest lucru ușurând efortul oamenilor de a-și clarifica situația terenurilor și a imobilelor.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate