Alpinistul Adrian Ahriţculesei vrea să cucerească Everestul

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, cunoscut pentru performanţa de a fi primul bărbat din România care a încheiat „Circuitul celor şapte vulcani”, va pleca, luna viitoare, în Nepal, într-o expediţie în care şi-a propus că cucerească vârful Everest (8.848 m).

Expediţia va avea loc în perioada 12 aprilie-30 mai, alpinistul din Petroşani având în plan să abordeze vârful pe partea sudică, din Nepal. El îşi va transporta singur echipamentul şi hrana. Cu toate acestea, Adrian Ahriţculesei va fi însoţit de doi şerpaşi care vor avea rolul de a-l sprijini în caz de nevoie.

„E o nouă provocare pentru mine. Iniţial am dorit să încerc cu un vârf mai mic de 8.000 de metri. Apoi, după ce m-am gândit mai bine, mi-am spus că dacă tot încerc şi fac un efort, inclusiv financiar, ce-ar fi să urc pe cel mai înalt vârf”, a declarat alpinistul român.

El a explicat că pregătirea pentru această expediţie a început în luna august, a anului trecut, cu alergări montane cu diferenţe de nivel, iar în prezent urmează un program de antrenament foarte riguros, gândit astfel încât să fie în formă maximă la momentul ascensiunii pe Everest.

În primele zece zile ale expediţiei, Adrian Ahriţculesei şi-a propus să ajungă în tabăra de bază, la 5.300 metri altitudine, după care va urma o perioadă de aclimatizare cu două urcări până la 7.000 de metri. Plecarea spre vârf va depinde de vreme, startul fiind programat din tabăra de bază.

„Din tabăra de bază o să trebuiască să fac două rotaţii de aclimatizare, în care eu va trebui să ajung până în ultima tabără, la 7.900 de metri. După aceea, planul este să cobor în tabăra de bază, la 5.300 metri – unde o să-mi încarc bateriile, ca să zic aşa, şi o să aştept culoarul de vreme bună. Sper să fiu în formă fizică şi psihică foarte bune şi să-mi îndeplinesc obiectivul, acela de a ajunge pe cel mai înalt vârf din lume. Vârful Everest ar trebui făcut în 30-35 de ore, în funcţie de pregătirea alpinistului”, a explicat alpinistul din Petroşani.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate