.

Acţiune preventivă a poliţiştilor rutieri pentru combaterea abaterilor săvârşite de pietoni şi biciclişti

În cursul zilei de ieri, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au desfăşurat, pe drumurile publice din județul Hunedoara, acţiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și prevenirea accidentelor de circulație ale căror cauze generatoare sunt abaterile săvârșite de către pietoni şi biciclişti.

Acţiunea s-a desfăşurat atât în mediul urban, cât şi în mediul rural şi a avut în atenție pietonii care nu respectă normele privind circulația pe drumurile publice.

În cadrul activității, polițiștii le-au explicat pietonilor şi bicicliştilor regulile de circulație și i-au îndemnat la respectarea acestora, acțiunea vizând în primul rând conștientizarea pietonilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când se deplasează pe drumurile publice și nu respectă regulile de circulație.

Astfel de activități vor continua în perioada următoare şi vor viza şi alte cauze generatoare de accidente rutiere grave, având ca scop informarea participanţilor la trafic cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulație, în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră și reducerii numărului accidentelor de circulație.

         Tot ieri, în intervalul orar 09.00-13.00, polițiștii subunităților de poliție Vulcan, Lupeni și Uricani au desfășurat o acțiune comună cu efective mărite, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră.

          În cadrul acţiunii, poliţiştii au oprit în trafic 58 de autovehicule şi au aplicat 35 de sancțiuni contravenţionale în baza O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, pentru diferite abateri (dintre care 5 sancţiuni au fost aplicate pietonilor, pentru traversarea neregulamentară a străzii), valoarea amenzilor depăşind 12.900 de lei.

          Totodată, au fost reţinute 2 permise de conducere, în vederea suspendării dreptului conducătorilor auto de a conduce autovehicule pe drumurile publice şi au fost ridicate 9 certificate de înmatriculare, pentru diferite nereguli tehnice.

Pentru a evita evenimentele rutiere, poliţiştii recomandă pietonilor:

  – să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea de pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există;

  – să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea de pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens);

  – să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat;

  – să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament, să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia;

  – pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili;

  – să nu traverseze prin spatele mijloacelor de de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie;

  – copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi – copiii imită comportamentul rutier al adulţilor!

Pe conducătorii de vehicule îi sfătuim să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită:

-la apropierea de trecerea pentru pietoni, astfel încât să poată opri şi acorda prioritate

-în zona instituţiilor de învăţământ, obiectivelor social-culturale sau economice, unde observă un flux mare de pietoni, în special copii

-la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun, în special cele care nu sunt prevăzute cu alveole sau refugii pietonale, unde unii pietoni se pot angaja în traversare prin faţa mijlocului de transport

-la apropierea de unul sau mai mulţi pietoni care se deplasează pe partea carosabilă, indiferent de sensul de mers.

Atenție bicicliști!

– nu circulați în timp ce vă aflați sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive;

– nu plecați la drum, mai ales  pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără să aveți bicileta echipată cu lumini și dispozitive fluorescente și reflectorizante.

– să purtați vestă reflectorizantă pentru a fi observați de ceilalți participanți la trafic;

–  nu traversați pe bicicletă trecerile de pietoni;

–  asigurați-vă că sistemul de frânare nu are defecțiuni tehnice

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate