.

Premiul Inspire Award pentru echipa RobotX din Hunedoara

Reporter: Felicitări, pentru reușita de la Timișoara! Cum este să fii Inspire?
RobotX: Mulțumim mult! Premiul Inspire Award este cel mai important titlu din întreaga competiție. Pentru noi este o onoare și totodată o confirmare a muncii depuse. Am reușit să câști­găm echivalentul acestui premiu în Mexic (Albert Einstein Award) și suntem fericiți că am dat dovadă de constanță și la acest turneu regional. Inspire Award ne arată că suntem pe drumul cel bun atât tehnic, prin performanțele robotului în teren și documentația consistentă (engineering notebook), cât și din punct de vedere non-tehnic, prin implicara noastră în comunitate, promovarea echi­pei, spiritul de fair-play etc.

Reporter: Care este factorul determinant al motivației voastre ?
Robot X:  În primul rând, este convingerea că știința și tehnologia reprezintă motorul societății. Prin munca depusă la aceste competiții, reușim să ne dezvoltăm abili­tățile necesare pentru a rezolva probleme din lumea reală. De asemenea, prin ceea ce facem încercăm să readu­cem în prim-plan județul Hunedoara și să demonstrăm că tehnologia de nivel înalt poate fii o soluție pentru dezvoltarea economică a regiunii noastre, pentru că reușim să obținem performanță în acest domeniu.

Reporter: Cât timp alocați acestei pasiuni și ce va determină să fiți mereu primii?
RobotX: În fiecare zi lucrăm în jur de două ore după programul normal de școală, sâmbătă este zi de lucru și uneori și duminica. De asemenea, în săptămânile dinaintea competițiilor stăm până la 10-11 seara în laborator ca să ne terminăm treaba și să nu neglijăm nimic. Cum am spus, credem în ceea ce facem și am învățat să ne susținem reciproc, pentru că doar așa se poate ajunge în vârf.

Reporter: În finala de la Timișoara ați fost alianța câștigătoare alături de echi­pele pe care le-ați ales. Care au fost factorii determinanți în alegerea partenerilor de alianță?
RobotX: Performanțele roboților de la RobotY și Alphabit Petroșani au fost sin­gurul factor. În primul rând, am vizat ca programul autonom al roboților din alianța noastră să fie performant și constant, ca să nu existe surprize neplăcute și să ne putem coordona roboții în așa fel încât să obținem punctajul maxim. De asemenea, roboții partenerilor noștri ne puteau ajuta în perioada telecomandată, deoarece puteau să colecteze minerale și din craterul advers (cu RobotY am avut și sesiuni de antrenament ca să ne pregătim pentru această situație).

Reporter: Care sunt obiec­tivele voastre pentru acest an?
RobotX: În primul rând, ne dorim să obținem aceleași rezultate și la campionatul național și să ne calificăm la campionatul mondial FTC. Dacă ajungem acolo, vom munci cu siguranță și mai mult ca să repetăm performanțele din Mexic și să aducem din nou România în vârful roboticii! În afară de latura competițională, ne străduim să dezvoltăm cât mai mult robotica în regiunea noastră, să colaborăm cu alte echipe de FTC în realizarea de evenimente și să sprijinim apariția de noi echipe în cât mai multe licee, la nivel regional și nu numai.
Reporter: Mulţumesc, mult succes!
Mihaela Poenar

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate