.

8 Martie – Ziua internațională a Femeii

Celebrată în multe țări ale lumii, Ziua Internațională a Femeii marchează realizările sociale, economice și politice ale femeilor, precum și drepturile obținute de acestea de-a lungul istoriei. În timp, sărbătoarea cu implicații istorice și politice s-a transformat într-un omagiu adus femeilor de pretutindeni, indiferent de religie sau naționalitate.

La 8 Martie

Sunt comemorate cele 129 de muncitoare  din New York, care, la 8 martie 1857 au fost arse într-o fabrică de textile, după ce au organizat un protest împotriva condiţiilor mizere de muncă şi a salariilor mici. Și cum femeile au luptat în continuare pentru drepturile lor, la data de 8 martie 1908, tot la New York, 15 mii de femei au protestat pe străzi, cerând să fie micșorată ziua de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot și încetarea exploatării copiilor pentru muncă.

Un an mai târziu, la inițiativa Partidului Socialist din America,

Ziua Internaţionala a Femeii a fost sărbătorită în Statele Unite la nivel național. Inițiativa a fost preluată în anul 1910 și de Europa, în urma unei Conferinţe a Muncitoarelor de la Copenhaga, la care au participat peste 100 de femei, din 17 ţări. Atunci s-a hotărât ca Ziua Femeii sa fie sărbătorită în aceiaşi zi, peste tot în lume, dar data de 8 martie a fost aleasă abia în anul 1913.

Dar, cu toate eforturile făcute în timp, Ziua Internaţională a Femeii a fost oficializată de ONU abia în anul 1975, cu prilejul Anului Internațional al Femeii. De atunci și până astăzi sărbătoarea a devenit o tradiţie în majoritatea ţărilor din Europa, Statele Unite şi Africa.

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie

Pentru că sosește odată cu primăvara când natura renaște, Ziua de 8 Martie este asociată cu sacrificiu suprem al Femeii Mame care, a fost binecuvântată de Creator și aleasă pentru a duce viața mai departe. De aceea, atât în țara noastră, cât și în alte țări ale lumii, există tradiții și obiceiuri specifice acestei zile dedicate Femeii Mame. Iată câteva dintre ele:

  • Ziua de 8 Martie, la noi în țară, este sărbătorită și respectată, femeile primind flori și mici atenții legate de însemnătatea acestei zile.
  • În Italia, bărbații oferă în această zi femeilor mimoze galbene. Același lucru se întâmplă și în țări ca Rusia și Albania, unde pe lângă flori, se oferă și ciocolată, potrivit libertatea.ro.
  • Femeile din Portugalia organizează în această zi petreceri cu fast, la care bărbații nu au voie să participe.
  • În schimb, în Polonia, sunt organizate, de 8 martie, demonstrații feministe de amploare.
  • Atât în Bulgaria, cât și în România, copiii confecționează felicitări sau mici daruri pentru mamele lor, pe care le oferă cu drag, în această zi specială.

  • În China, femeile primesc o după-amiază liberă, iar bărbații oferă flori și mici atenții femeilor din viața lor, scrie feminis.ro.
  • În Iran, la 8 martie 1982, femeile au renunțat, în această zi,  la vălul tradițional ce le acoperea fața. Cu toate acestea, gestul nu le-a adus drepturi noi.

Eşti frumoasă !

Eşti frumoasă, pentru că ai râs din toată inima

atunci când ai avut motive.

Eşti frumoasă, pentru că oricât de mult ţi-a fost zguduită încrederea în tine, într-un colţ din suflet ai păstrat o rezervă.

Eşti frumoasă, pentru că ştii să alinţi, să iubeşti, să ierţi.

Eşti frumoasă, pentru că speri şi crezi şi simţi.

Nu lăsa pe nimeni să te facă să crezi altceva !

Cornelia Holinschi

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate