.

Trei reţete pentru mesele de week-end

Ciorbă de dovlecel cu scăriță afumată

 Ingrediente: un dovlecel mai mare, 800 g. scăriță afumată, 5 roșii bine coapte, 2 cepe galbene, doi căței de usturoi, 3-4 frunze de busuioc, cimbru uscat, piper măcinat, un morcov, un ardei gras galben, mărar, pătrunjel, sare, 2,5 l apă, 110 ml ulei.

Mod de preparare:

După ce se porționează, scărița afumată se spală și se pune la fiert în apă, cât să o acopere. După două-trei clocote, apa se scurge, carnea se clătește și se pune din nou la fiert în 2,5 l de apă.  Se lasă la fiert aproximativ 30-40 de minute, până când carnea se desprinde de pe os.

Între timp, ceapa și morcovul, curățate și tăiate mărunt, se călesc în ulei încins, stropindu-se, din când în când, cu puțină apă. Roșiile se opăresc și se curăță de coajă.

Când legumele sunt bine pătrunse, se adaugă roșiile tocate în cuburi și se lasă la fiert aproximativ 15 minute, timp în care sosul obținut se condimentează cu piper, usturoi răzuit, frunze de busuioc și puțin cimbru. Se adaugă apoi dovlecelul curățat și tocat în cuburi, ardeiul gras, tocat și se amestecă bine. Legumele se mai lasă la fiert 10 minute în sos,  apoi se toarnă în oala cu ciorbă.  După câteva clocote, ciorba se acrește fie cu bulion, fie cu zarzăre sau corcodușe și se mai lasă 5-10 minut la fiert. După ce se stinge focul, deasupra se presară mărar și pătrunjel verde. Oala cu ciorbă se acoperă pentru câteva minute cu un capac, ca să se pătrundă aromele. Ciorba se poate servi cu ardei iute și smântână.

 Broccoli cu piept de pui şi cartofi

Ingrediente: 400 g broccoli, un piept de pui, 5 cartofi, un tub de brânză cu smântână, 250 ml apă, o lingură cu vârf de făină, sare şi piper.

Mod de preparare

Broccoli se opăreşte în apă cu sare, iar cartofii se fierb în coajă. După ce s-au fiert, cartofii se taie cubuleţe şi se pun într-o tavă termorezistentă, unsă cu grăsime. Pieptul de pui se taie cubuleţe, se prăjeşte în ulei, se condimentează, după care, se pune peste cartofii din tavă. La final se  pun bucheţelele de broccoli. Separat, se prăjeşte foarte puţin făina în ulei, se toarnă apa şi totul se amestecă până se obţine un sos consistent, în care se topeşte batonul de brânză cu smântână. După ce s-a omogenizat, sosul se condimentează şi se toarnă peste ingredientele din tavă. Tava se dă la cuptor pentru 35-45 de minute. Deasupra se poate presăra mărar verde.

Tartă cu dude negre

Ingrediente: 125 g unt, 100 g zahăr pudră, 2 gălbenușuri, 2 linguri lapte, 250 g făină, o lingură pesmet.

Umplutura: 2 albușuri, un ou, 6 linguri zahăr, 100 g smântână, esență de vanilie, 3 linguri mascarpone sau orice cremă de brânză, 1 kg dude.

Mod de preparare:

Se amestecă zaharul cu untul și gălbenușurile. După omogenizare, se adaugă făina și laptele. Aluatul obținut se învelește în folie și se pune o jumătate de oră la frigider.

Pentru umplutură, albușurile se bat spumă, se adaugă oul întreg, zahărul, smântâna, brânza, esență de vanilie, apoi ingredientele se amestecă bine până se obține o compoziție uniformă și cremoasă. Aluatul se întinde în foaie subțire și se așază într-o tavă unsă și tapetată cu făină. Se înțeapă din loc în loc, iar peste el se presară pesmetul. Se toarnă apoi umplutura, iar deasupra ei se pun dudele. Tava se dă la cuptor pentru 25-30 de minute.

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate