.

60 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate vor fi monitorizați de DAS Deva, în 2024

Un număr de 60 de elevi și preșcolari, cu vârste între 3 și 18 ani, din municipiul Deva, care au părinți plecați la muncă în străinătate vor fi monitorizați de Direcția de Asistență Socială Deva, pe perioada absenței părinților.

Conform cifrelor raportate de unitățile de învățământ în luna decembrie 2023, numărul copiilor și adolescenților rămași în grija rudelor a scăzut cu peste 20 de procente față de anul școlar trecut și cu aproape 40% față de anul școlar 2021-2022, când au fost înregistrate 82 de cazuri.

Din totalul elevilor și preșcolarilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, mai mult de jumătate sunt băieți (57%), iar 43%, fete. Totodată, 3 dintre copii au ambii părinți plecați din țară, iar în alte 8 cazuri este plecat părintele unic susținător al familiei. Pe de altă parte, 80% dintre elevi au rămas în grija unui singur părinte (mama – în 63% dintre cazuri), iar alții 20% se află în îngrijirea bunicilor, fraților și surorilor mai mari, mătușilor sau a altor rude.

Raportat la vârsta copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, cele mai mari procente sunt reprezentate de categoriile de vârstă 14-18 ani și 10-13 ani. Astfel, aproape două treimi din totalul copiilor monitorizați au vârste cuprinse între 14 și 18 ani, în timp ce alți 22% au între 10 și 13 ani.

În privința școlilor la care învață elevii și preșcolarii rămași în grija rudelor, datele centralizate de Serviciul Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială al DAS Deva arată că mai mult de un sfert dintre copii (28%) sunt înscriși la Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, alți 22% – la Colegiul Tehnic „Transilvania”, 17% – la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” și o treime – la Liceul cu Program Sportiv „Cetate”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Colegiul Național „Decebal”, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” și Școala Primară „Samuel”.

Conform datelor raportate către DAS Deva, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 7 și Liceul de Arte „Sigismund Toduță” nu au fost identificați copii cu părinți plecați la muncă în străinătate.

Pe de altă parte, situațiile transmise de școli mai arată că, la începutul anului școlar 2023-2024, un singur elev a revenit în țară după o de ședere în străinătate, alături de părinți, mai mare de un an.

Copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate vor fi monitorizați de reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Deva, care vor urmări modul de creștere și îngrijire a copiilor și adaptarea acestora la noul mod de viață, dar și situația lor școlară. De asemenea, elevii monitorizați vor putea beneficia, gratuit, de consiliere psihologică.

Direcția de Asistență Socială Deva

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate