24 ianuarie, Ziua Internațională a Educației. 250 de milioane de copii și tineri nu merg la școală

Educația este un drept al omului, un bun public și o responsabilitate publică. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat ziua de 24 ianuarie drept Ziua Internațională a Educației, pentru a celebra rolul educației pentru pace și dezvoltare.

Fără o educație de calitate incluzivă și echitabilă și fără oportunități pe tot parcursul vieții pentru toți, țările nu vor reuși să realizeze egalitatea de gen și să rupă cercul sărăciei care lasă în urmă milioane de copii, tineri și adulți.

În prezent, 250 de milioane de copii și tineri nu merg la școală, iar 763 de milioane de adulți sunt analfabeți. Dreptul lor la educație este încălcat și acest lucru este inacceptabil. Este timpul să transformăm educația.

Ziua Internațională a Educației va fi sărbătorită în 24 ianuarie 2024, cu tema „Învățare pentru o pace durabilă”.  Lumea asistă la o recrudescență a conflictelor violente, în paralel cu o creștere alarmantă a discriminării, a rasismului, a xenofobiei și a discursului instigator la ură. Impactul acestei violențe transcende orice graniță geografică, de gen, de rasă, de religie, politică, offline și online.

Un angajament activ în favoarea păcii este astăzi mai urgent ca niciodată: Educația este esențială pentru acest efort, așa cum subliniază Recomandarea UNESCO privind educația pentru pace, drepturile omului și dezvoltare durabilă. Învățarea pentru pace trebuie să fie transformatoare și să contribuie la împuternicirea cursanților cu cunoștințele, valorile, atitudinile, competențele și comportamentele necesare pentru a deveni agenți ai păcii în comunitățile lor.

Ziua Internaţională a Educaţiei

La 3 decembrie 2018, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care a proclamat 24 ianuarie Ziua Internațională a Educației, pentru a celebra rolul educației pentru pace și dezvoltare.

Adoptarea Rezoluției 73/25 „Ziua Internațională a Educației”, în colaborare cu Nigeria și alte 58 de state membre, a demonstrat voința politică neclintită de a sprijini acțiunile transformatoare pentru o educație incluzivă, echitabilă și de calitate pentru toți.

Procedând astfel, comunitatea internațională a reiterat că educația joacă un rol cheie în construirea unor societăți durabile și rezistente și contribuie la atingerea tuturor celorlalte Obiective de Dezvoltare Durabilă.

În vederea intensificării cooperării internaționale în sprijinirea eforturilor pentru realizarea Obiectivului 4 de dezvoltare durabilă, rezoluția a făcut apel la toate părțile interesate, inclusiv la statele membre, la organizațiile ONU și la societatea civilă, la organizațiile neguvernamentale, la instituțiile academice, la indivizi și la toate părțile interesate pentru a sărbători Ziua Internațională a Educației.

UNESCO, ca agenție specializată a Națiunilor Unite pentru educație, facilitează celebrarea anuală a Zilei în strânsă colaborare cu principalii actori din educație. https://tvrinfo.ro/

Partajează această știre

Lasă un răspuns