.

Vremea se strică în toată țara. Sunt așteptate ploi și temperatura scade

Vremea va fi schimbătoare pe parcursul următoarelor două săptămâni, iar temperaturile vor fi în scădere în majoritatea regiunilor, în timp ce ploile îşi vor face simţită prezenţa mai ales după data de 5 aprilie, arată prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 1 – 14 aprilie, scrie Agerpres.

În Banat, în prima zi de prognoză, vremea se va menţine mai caldă decât în mod normal la această dată, apoi se va răci, iar între 2 şi 6 aprilie media temperaturilor maxime va fi de 16 – 17 grade. În jurul datei de 7 aprilie media valorilor termice maxime va creşte cu aproximativ 3 grade, apoi va reveni la 16 grade, iar până la finalul intervalului de prognoză nu va mai avea variaţii semnificative. Media temperaturilor minime va fi, în general, în creştere, de la 3 – 4 grade în prima dimineaţă, până la 7 grade în dimineţile de 8 şi 9 aprilie, apoi va scădea treptat, astfel că, în ultimele două dimineţi, se va apropia de 4 grade. Vor fi condiţii de precipitaţii aproape în fiecare zi, dar mai ales între 5 şi 10 aprilie, când se vor putea semnala pe arii mai extinse.

În Crişana, media temperaturilor maxime va scădea de la 21 de grade în prima zi, până la 16 grade în cea de-a doua, apoi, până în 6 aprilie, nu va mai avea variaţii importante. În zilele de 7 şi 8 aprilie, media maximelor termice va creşte până la 18 grade, în 9 aprilie va reveni la 16 grade şi va rămâne relativ constantă până la finalul intervalului de prognoză. Media temperaturilor minime va fi de 4 grade în prima dimineaţă, va scădea cu două grade până în 3 aprilie, după care va creşte din nou, astfel că în dimineaţa zilei de 9 aprilie va atinge 7 grade. Din 10 aprilie, media valorilor termice minime va scădea din nou, iar în ultimele dimineţi se va situa în jurul valorii de 4 grade. Vor fi precipitaţii pe arii extinse între 5 şi 9 aprilie şi doar izolat în restul intervalului.

În Transilvania, media valorilor termice maxime va marca o scădere accentuata de la 19 grade în prima zi de prognoză, la 10 grade în cea de-a doua. În intervalul 3 – 8 aprilie, se va încălzi treptat, spre maxime în medie de 17 grade, în 9 aprilie se va răci cu aproximativ 3 grade, apoi nu se vor mai înregistra variaţii termice diurne semnificative. Media temperaturilor minime va scădea până în dimineaţa zilei de 3 aprilie, când va fi de cel mult -3 grade, ulterior va creşte, iar în jurul datei de 9 aprilie va atinge 9 grade. Până la finalul intervalului de prognoză, temperaturile vor scădea cu 3 – 4 grade. Precipitaţii sunt prognozate aproape în fiecare zi şi vor fi mai frecvente în intervalul 5 – 9 aprilie.

În Maramureş, media temperaturilor maxime va fi în scădere de la 17 – 18 grade, în prima zi de prognoză, la 11 – 12 grade în cea de-a doua. Între 3 şi 8 aprilie tendinţa generală va fi de creştere a mediei cu 7 – 8 grade, pentru ca ulterior să se răcorească, iar valorile să oscileze între 15 şi 17 grade. Media temperaturilor minime va fi în scădere în primele zile, de la 3 grade până la -1 grad în dimineaţa de 3 aprilie. Între 4 şi 9 aprilie aceasta va creşte treptat cu până la 5 – 6 grade, apoi va scădea din nou, astfel că, în ultima dimineaţă, va fi de două grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai mare între 5 şi 9 aprilie.

În Moldova, procesul de răcire a vremii va continua, astfel că media temperaturilor maxime va ajunge la 10 grade, în data de 2 aprilie. După această dată şi până la începutul celei de-a doua săptămâni se va încălzi cu 6 grade, după care se va răcori uşor, iar media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 14 grade. Media minimelor termice va scădea până la -2 grade, în 3 şi 4 aprilie, ulterior va creşte spre 9 grade în jurul datei de 9 aprilie, iar până la finalul intervalului de prognoză va fi din nou în scădere şi va ajunge la 3 grade. Temporar, vor fi precipitaţii, cu o probabilitate mai mare după data de 5 aprilie.

În Dobrogea, în prima zi de prognoză, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, cu o medie a maximelor de 18 grade. Ulterior, se va răci, chiar semnificativ în a doua zi, astfel că în jurul datei de 3 aprilie media maximelor termice va fi de cel mult 9 – 10 grade. Va urma o nouă încălzire, până în 7 aprilie, de aproximativ 6 grade, apoi o uşoară răcorire, iar între 8 şi 14 aprilie media maximelor termice va oscila în ecartul 12 – 14 grade. Temperaturile minime vor fi ridicate în 1 şi 2 aprilie şi vor avea o medie de 5 – 6 grade, însă vor marca o scădere în următoarele două zile, spre valori medii în jurul a un grad Celsius. Între 5 şi 8 aprilie, media minimelor termice va creşte până la 7 – 8 grade, apoi va scădea, astfel că, în ultimele două zile, nu va mai depăşi 5 grade. După data de 5 aprilie, vor fi posibile precipitaţii temporare aproape zilnic.

În Muntenia, în a doua zi de prognoză, vremea se va răci accentuat, de la o medie a temperaturilor maxime de 21 de grade, la 11 grade. Între 3 şi 7 aprilie se va încălzi, dar media nu va trece de 19 grade. Ulterior acestui interval, se va răcori din nou, iar temperaturile maxime vor avea o medie între 15 şi 17 grade. Evoluţia temperaturilor minime va fi asemănătoare. Cele mai reci nopţi vor fi cele din 3 şi 4 aprilie, când media se va situa în jurul valorii de zero grade, iar cele mai calde, între 7 şi 10 aprilie, când media va fi de 6 – 7 grade. Temporar, se vor semnala precipitaţii pe arii extinse în perioada 6 – 9 aprilie şi izolat în restul intervalului.

În Oltenia, vremea va fi deosebit de caldă în prima zi de prognoză, când maximele vor atinge, în medie, 22 de grade, însă vor scădea brusc, spre valori de 12 grade în data de 2 aprilie. În intervalul 3 – 7 aprilie vor creşte treptat spre 18 grade, iar ulterior, până la finalul intervalului, vor fi în limitele a 15 – 17 grade. Mediile minimelor vor fi ridicate în primele două nopţi, la valori de 4 – 6 grade, apoi vor scădea spre două grade Celsius, în data de 3 aprilie. În intervalul 4 – 8 aprilie, valorile termice vor creşte cu până la 5 grade. În cea mai mare parte a celei de-a doua săptămâni media temperaturilor minime va fi în scădere, iar spre finalul intervalului de prognoză aceasta se va situa în jurul valorii de 4 grade. Pe suprafeţe mici vor fi precipitaţii temporare până pe data de 4 aprilie, iar ulterior pe arii relativ extinse.

La munte, vremea va fi schimbătoare. Media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 2 şi 8 grade, iar cea a minimelor între -6 şi 1 grad Celsius. Temporar, se vor semnala precipitaţii, mai frecvente din data de 5 aprilie./www.stiripesurse.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate