A fost aprobat în Parlamentul României un ajutor guvernamental pentru Complexul Energetic “Valea Jiului”. În legătură cu aceasta, am cerut informații suplimentare de la deputatul PSD Viorel Salan, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputatilor.
– Ce anume prevede această iniţiativă legislativă?
Am adoptat proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.129/2023 privind unele măsuri necesare pentru acordarea unui ajutor de stat pentru închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă către Societatea Complexul Energetic “Valea Jiului” – S.A.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri necesare pentru aprobarea și acordarea unui ajutor de stat pentru punerea în siguranță a zăcământului de huilă din cadrul Complexului Energetic “Valea Jiului”.
Am dorit să depășesc momentul oratoriei retorice și în intervenția mea am arătat că Societatea Complexul Energetic “Valea Jiului” este o societate având capital integral de stat. Complexul Energetic “Valea Jiului” are ca obiect principal de activitate producția de energie electric având în structura sa o sucursală energetică la Paroșeni, o sucursală de prestări servicii și patru sucursale miniere din care două nu fac obiectul închiderii și este vorba despre Livezeni și Vulcan, precum și două unități miniere aflate în programul de închidere, Lonea și Lupeni, conform Deciziei 2010/787 a Uniunii Europene.
Prin Ordonanța Guvernului nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, s-au adoptat o serie de măsuri destinate sectorului energetic prin care sunt stabilite data limită, dar și etapele și termenele intermediare.
Ori, acest proiect de lege vine să armonizeze totodată și o serie de măsuri necesare pentru acordarea unui ajutor de stat pentru închiderea și punerea în siguranță a exploatărilor miniere.
În calitate de parlamentar de Hunedoara, cunosc foarte bine problemele miniere. Și, din punct de vedere al situației actuale prin care trece mineritul în general în România, dar în special mineritul din Valea Jiului și oamenii locului de acolo.
Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat a votat pentru acest proiect de lege. Inițiativa legislativă a fost adoptată cu 207 voturi “pentru”, 27 voturi “contra” și 6 abțineri.
– Ce argument suplimentare ați prezentat plenului Camerei referitoare la această inițiativă legislativă atât de așteptată în Valea Jiului?
În concluziile referitoare la votul plenului, am explicat că este un act de normalitate privind legiferarea, ceea ce am făcut astăzi. Și pentru aceasta am dorit să aduc în susținere patru argumente.
În primul rând, că prin asigurarea finanțării de la bugetul de stat se asigură desfășurarea în condiții de normalitate a activității societății.
În al doilea rând, se asigură personalul necesar pentru funcționarea unității economice așa cum există prevăzute în angajamentul luat de către Guvern.
Totodată, la cele două mine Lupeni și Lonea, se va trece de la activitatea în două schimburi de lucru, la cea în patru schimburi.
Și nu în ultimul rând, se vor asigura plățile pentru personalul societății.
– Vă mulțumesc.