Administraţia locală din comuna Veţel a demonstrat, de-a lungul anilor, că principala formă de finanţare a proiectelor de investiţii trebuie să fie fondurile nerambursabile, iar cele oferite de programele Uniunii Europene s-au aflat în centrul atenţiei. Nu se poate face dezvoltare durabilă fără finanţări sustenabile, iar autorităţile care au înţeles acest lucru au avut şi au numai de câştigat.
În judeţul Hunedoara sunt multe primării care au avut de câştigat şi au realizat investiţii solide cu ajutorul fondurilor europene sau a programelor de finanţare guvernamentale. Este şi cazul comunei Veţel, unde actuala administraţie a încurajat, de la început, proiectele cu finanţare UE, iar rezultatele se văd. Infrastructura poate rivaliza, iar uneori este mai bună decât la oraş, fapt care a dus la creşterea interesului faţă de sectorul imobiliar din această comună, cu proprietăţi ale căror preţuri au crescut de la an la an. Este un merit al faptului că autoritatea locală a avut o viziune de dezvoltare pe termen lung.
Dincolo de acest comentariu, care arată că „se poate”, vă propunem să revenim la cifre, pentru că ele arată, fără tăgadă, ce se poate face acolo unde există interes.
„Aş putea spune că în acest an vom derula mai multe programe. În acest an am câştigat un proiect pentru modernizarea străzilor şi drumurilor din satul Mintia. Valoarea proiectului se ridică la 9,8 milioane lei, sumă nerambursabilă, la care se adaugă un plus de circa 4,8 milioane lei, cofinanţare, pentru acoperirea costului total al lucrărilor.
Recent am câştigat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) un proiect în valoare de 1,8 milioane lei, care se referă la dezvoltarea unui sistem inteligent de management local. Practic, vom avea un sistem de monitorizare video a comunei, ceea ce va creşte gradul de siguranţă al cetăţenilor, însoţit de de echipamentele şi dotările necesare.
Un alt proiect are în atenţie dotarea Şcolii Gimnaziale Veţel cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale. Valoarea fondurilor atrase se ridică la 1,1 milioane lei. Dorim să trasformăm şi să modernizăm sistemul de predare în şcoală”, a arătat primarul comunei Veţel, Ioan Henţiu.
Nu în ultimul rând, merită menţionat faptul că Primăria Veţel are pregătit un proiect pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare în satele Muncelu Mic, Muncelu Mare, Runcu Mic și Boia Bârzii. Investiția se ridică la 4 milioane de lei și se află în etapa de evaluare a studiului de fezabilitate. La finalizarea investiţiei, toate satele comunei Veţel vor beneficia de alimentarea cu apă.