.

Vălişoara: Ziua Eroilor, comemorată creştineşte

Ziua Eroilor, proclamată prin Legea nr. 48/1995 sărbătoare națională a poporului român, se sărbătorește în fiecare an în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, o zi cu o importantă semnificaţie creştină ”Înălţarea Domnului”.

Pentru a comemora eroii neamului românesc, joi, 25mai, au avut loc la Monumentul Eroilor din Vălișoara (lângă Primăria Comunei Vălișoara) și la Troița din locul Izvor, două  evenimente dedicate acestei importante sărbători naționale și creștine. La evenimente au participat cetățenii comunei,  consilierii locali. Preotul paroh din localitate, d-nul Ovidiu Bora, a slujit slujba de pomenire a eroilor neamului. Au fost depuse coroane omagiale, iar primarul comunei Vălișoara a rostit câteva cuvinte:  

„Ziua Inălțării Domnului” la cer este pentru noi astăzi, românii, și Ziua cinstirii Eroilor neamului din toate timpurile și din toate locurile, cunoscuți ori necunoscuți, toti aceia care într-un fel sau altul și-au jertfit viața pentru apărarea țării, pentru realizarea unității noastre naționale și pentru înlăturarea oricărei forme de înrobire a românilor.

Nu întâmplător românii își comemorează înaintașii jertfiți în mod eroic în aceeași zi cu prăznuirea zilei în care Domnul nostru Isus Hristos s-a înălţat la ceruri. Jertfa de Sine a Fiului Domnului, asumată în numele întregii umanități simbolizează sacrificiul eroilor noştri, care urmând exemplul Mântuitorului, au pus mai presus de propria ființă datoria față de Țară.

Ne amintim cu  recunoştinţă de faptele bravilor eroi ai neamului românesc căzuţi la datorie, mai ales la luptele duse cu vitejie de eroii acestei comunități, care  s-au jertfit  pentru dorința acestora de libertate, în timpul Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan din anul 1784, în anii 1848-1849  când s-au alăturat altor eroi din comunele învecinate sub îndemnului lui Avram Iancu, luptelor date pentru a alunga de pe pământurile noastre ocupația maghiară,  eroismul acestora din  primul și al doilea război mondial,  păstrând pentru totdeauna în memorie exemplul lor de dăruire!

Avem datoria morală să-i păstrăm veșnic în rugăciunile noastre, să purtăm în suflet recunoştinţă pentru tot ceea ce au făcut pentru noi, pentru că datorită lor suntem astăzi o națiune unită, trăim într-o țară suverană și liberă.

Într-o astfel de zi suntem cu gândul la și ceea ce se întâmplă la granițele tării noastre, la războiul care a distrus mii de familii și ne rugăm ca bunul Dumnezeu să ne ferească de astfel de necazuri, să trăim în liniște și pace. Gândurile noastre se îndreaptă  și spre  militarii români aflaţi în misiuni, care reprezintă cu onoare şi demnitate România și le dorim să se întoarcă acasă cu bine.

  În această zi simbolică pentru creştinătate, o sărbătoare cu semnificaţie deosebită pentru Ortodoxia Română, Înălţarea Domnului  și Ziua Eroilor, în numele meu,  al instituțiilor publice de pe raza comunei și al întregii comunități, doresc să îmi exprim prețuirea și recunoștința pentru bravii eroi ai neamului românesc căzuți la datorie pe câmpurile de bătălie, păstrând pentru totdeauna în memorie exemplul lor de dăruire și închei acest discurs cu salutul creştinesc: Hristos S-a Înălţat !, a spus Camelia Bedea, primarul comunei Vălişoara.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate