Sursele de finanţare derulate prin diverse programe guvernamentale sau europene nerambursabile reprezintă soluţia optimă pentru investiţiile necesare în comunele care nu îşi permit să aibă un buget acoperitor pentru proiectele de mare anvergură. La nivel naţional au fost derulate diverse programe de investiţii, de la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), până la Programul Anghel Saligy sau la Programul Operaţional Regional.
Este şi cazul comunei Vălişoara, unde administraţia locală a căutat permanent modalităţi prin care ar putea duce la bun sfârşit proiecte de investiţii necesare comunităţii locale.
La sfârşitul lunii trecute, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat că un proiect de investiţii al Primăriei Vălişoara a fost acceptat la finanţare, ceea ce înseamnă că este asigurată suma necesară pentru asfaltarea a patru drumuri din comună. Potrivit primarului Camelia Bedea, faptul că acest proiect a fost declarat eligibil reprezintă un pas înainte pentru comunitatea locală.
„AFIR a publicat lista cu proiectele incluse la finanțare prin Măsura DR-28- Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural. Comuna Vălişoara a fost declarată eligibilă pentru finanțare, astfel că va beneficia de suma de 815.817 euro pentru modernizarea prin asfaltare a patru drumuri din comună. Este vorba despre un tronson de pe strada Fânație (în satul Vălișoara), strada Școlii (Vălișoara), un tronson pe strada Mana (în satul Dealu Mare) și un tronson pe Dealul Săliștiorii (în localitatea Săliștioara). Lungimea acestor drumuri totalizează 2,12 km””, a declarat primarul comunei Vălişoara, Camelia Bedea.
Pentru autorităţile locale, acceptarea proiectului la finanţare arată seriozitatea cu care s-a muncit pentru elaborarea documentaţiei care însoţeşte cererea de finanţare. Fără o echipă de profesionişti, obţinerea unei finanţări nerambursabile nu este un lucru uşor, pentru că toate aceste proiecte intră într-o competiţie care se derulează la nivel national alături de alte administraţii locale, iar banii disponibili sunt aceeaşi, chiar dacă numărul solicitanţilor este mare.
“Este o veste bună pentru noi, pentru administraţia locală, pentru echipa care a lucrat la acest proiect pentru ca el să fie declarant eligibil de către AFIR. Iată că rezultatele muncii noastre încep să fie vizibile şi devin o bază pentru dezvoltarea durabilă a comunei Vălișoara. Vom continua să ne implicăm în elaborarea unor proiecte utile pentru comunitatea locală, pentru toţi care îşi doresc condiţii civilizate de trai”, a adăugat primarul comunei Vălişoara, Camelia Bedea.