.

Unii dintre răsfățații pensiilor speciale NU au contribuit deloc la sistemul public de pensii

O parte dintre cei peste 9.100 de beneficiari ai pensiilor speciale nu au contribuit deloc la sistemul public de pensii, primind bani doar de la bugetul de stat, arată o investigație realizată de ziarul „Adevărul”, pornind de la o serie de documente obținute de la Casa Naţională de Pensii Publice. Printre cei care primesc pensii speciale din banii românilor se numără chiar și torționari din perioada comunistă, dar și condamnați penali, o situație pentru corectarea căreia nu există ”voință politică”.

Din calculele ziariștilor reiese că suma cotei plătite de CNPP din bugetul de asigurări sociale şi cea suportată din bugetul de stat, depăşeşte media tuturor celor şase categorii de beneficiari ai pensiilor speciale. Ca atare, au trimis instituției o adresă prin care semnalează o posibilă eroare de calcul sau de redactare a pensiilor medii plătite, judecătorilor, procurorilor, parlamentarilor, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, diplomaţilor şi consulilor şi foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi.

În răspunsul la solicitare, Casa Naţională de Pensii Publice precizează că nu este vorba de nicio eroare de calcul sau de redactare, ci doar de faptul că unii beneficiari ai legilor speciale nu au deloc contributivitate înainte de ieşirea la pensie, motiv pentru care toate veniturile lunare sunt suportate integral de stat.

Pentru că în adresa trimisă CNPP, jurnaliștii au semnalat doar cazul foştilor judecători şi procurori, CNPP a răspuns punctual doar pentru acest caz.

„În totalul celor 3.653 de beneficiari de pensii de serviciu (L303/2004) sunt şi persoane care, datorită dispoziţiilor legii speciale, nu au şi componenta stabilită la sistemul public de pensii, deci nu au cotă suportată din BASS, ci numai drepturi de pensie de serviciu suportate din BS, motiv pentru care la cota suportată de BS este înscrisă suma de 16.511 lei”, a precizat Casa de Pensii./www.alba24.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate