Peste 400 de monede despre care se apreciază că sunt din perioada cuceririi Daciei de către romani, au fost descoperite pe raza comunei hunedorene Şoimuş de către un cetăţean din Deva, care a predat iesele primăriei din localitate.
Anunţul a fost făcut de primarul comunei Şoimuş, Mihai Gabriel Irimie, pe pagina sa de socializare, acesta menţionând că este vorba de 407 monede sunt foarte bine păstrate şi că au fost predate autorităţilor în drept.
„A fost pentru prima dată când am întâmpinat astfel de situaţie, monedele sunt superbe, nu este una la fel cu cealaltă și au fost foarte bine păstrate. Procedura spune că se inventariază de primar și se predau către Direcția de Cultură a Județului Hunedoara. Am predat împreună cu căutătorul autorizat cele 407 monede, acestea urmând să intre în patrimoniul statului roman”, a precizat primarul comunei Şoimuş.
Tezaurul descoperit zilele trecute ar putea proveni din perioada Republicii Romane, secolul I î.Hr., potrivit primelor observaţii făcute de specialiştii în arheologie şi patrimoniu din Deva.
Monedele au fost descoperite de un căutător autorizat într-o zonă împădurită situată între localităţile Şoimuş şi Păuliş, după care au fost duse la sediul Primăriei Şoimuş, unde au fost inventariate. De aici au fost preluate şi aduse specialiştilor din cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură (DJC) Hunedoara, iar în cursul zilei de miercuri monedele au fost predate Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva.
„Monedele au fost predate colegilor de la MCDR Deva, unde un expert numismat, acreditat de Ministerul Culturii, va face o evaluare a acestora. După ce se va stabili valoarea pieselor, persoana care le-a găsit poate primi o despăgubire din partea statului. Valoarea despăgubirii poate fi de 30 % şi poate urca la 45% dacă bunul cultural este foarte important”, a declarat Cristina Rişcuţa, consilier pe probleme de patrimoniu mobil în cadrul DJC Hunedoara.
Specialiştii DJC Hunedoara se vor deplasa şi în zona în care a fost descoperit tezaurul, urmând ca acolo să fie deliminată o zonă de protecţie în vederea efectuării de cercetări arheologice ulterioare.