Un mare succes al CJ Arad și al Districtului Tübingen (Germania), cu care este înfrățit: repornește Școala profesională de tâmplărie din Arad!

Reușita se datorează colaborării dintre Consiliul Județean Arad, Districtul Tübingen și Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan”. Partea germană oferă o parte din finanțare și din logistica necesară formării tinerilor tâmplari, Consiliul Județean și-a asumat componenta de promovare și recrutare a elevilor, iar Liceul și Inspectoratul Școlar Județean s-au implicat în tot ce a însemnat pregătirea infrastructurii școlare pentru clasa profesională de tâmplărie.

Doisprezece elevi au fost înscriși în clasa de tâmplărie de învățământ dual.  

,,Se discută mult în această perioadă despre reforme în învățământ. Cred că e nevoie de o abordare fermă, pragmatică în privința învățământului dual, atât ca organizare, cât și din prisma promovării. Mulți părinți și tineri sunt încă reticenți în privința învățământului dual, uită cât de important este să cunoști o meserie, care de multe ori îți poate aduce mai mulți bani decât o diplomă de facultate. Avem un număr tot mai mare de absolvenți în domenii suprasaturate și tot mai puțini meseriași. În plus, poate mulți tineri au talent și înclinații către o meserie anume și nu le descoperă din cauza prejudecăților. Îi felicit pentru alegere pe elevii care s-au înscris în acest an la clasa de tâmplărie și le doresc succes în noul an școlar”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Clasa de tâmplărie de învățământ dual este accesibilă oricărui tânăr, cu vârsta între 14-26 ani. Cursanții beneficiază de cazare, masă și o bursă lunară în valoare de 200 de lei.  Ei vor fi instruiți de profesori de la Arad și Tübingen, Germania.

Iustin Cionca a precizat că pentru a nu avea dificultăți cu forța de muncă necesară investitorilor din județ, Aradul trebuie să ajungă la raportul pe care Germania și-l impune în propriul sistem de învățământ, respectiv 40% elevi în învățământul profesional și 60% în învățământul liceal, tehnologic, uman și real: ,,Nu-i o rușine să înveți meserie, este o oportunitate! Un tâmplar bun câștigă cât un medic bun, dar e mult mai greu să găsești un tâmplar bine pregătit decât un medic bine pregătit. Toți agenții economici cu care discutăm ne spun că au nevoie de muncitori. Deci, în condițiile în care unii absolvenți de facultate nu reușesc să își găsească de lucru în specialitatea studiilor, pe muncitori e bătaie. Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu pledez împotriva învățământului superior, ci pentru o atitudine realistă a părinților și a elevilor de a merge și înspre învățământul vocațional, fiindcă a fi un bun meseriaș este o vocație și o mare șansă pentru viitor. Îi mulțumesc în mod deosebit colegului meu, președintele Districtului Tübingen, Joachim Walter, care a făcut posibil acest experiment și ne-a ajutat să repornim Școala profesională de tâmplărie”. 

Partajează această știre

Lasă un răspuns