Reţete delicioase de post

Supă de roșii cu găluște

Ingrediente: o ceapă, un ardei galben, ½ gogoșar, un morcov, 7-8 roșii mari, sare, piper, busuioc uscat, pătrunjel verde, trei linguri de ulei, o lingură pastă de tomate.

Pentru găluște: 5 linguri de griș, 2 linguri de făină albă, sare, piper, pătrunjel verde.

Mod de preparare

Ceapa, ardeiul galben, gogoșarul se curăță și se taie bucățele, iar morcovul se curăță de coajă și se taie bețișoare. Roșiile se opăresc și se descojesc. Se pregătește apoi oala pentru ciorbă, în care se călesc în ulei legumele, mai puțin roșiile. După ce se lasă la călit 4-5 minute, peste legume se toarnă 3-4 litri de apă. După aproximativ cinci minute, în oala cu ciorbă se pun și roșiile, apoi totul se condimentează cu sare, piper și busuioc uscat. Oala se acoperă cu un capac și legumele se lasă la fiert. Între timp, se pregătește un bol în care se amestecă grișul cu făina, sare, piper și pătrunjel uscat și 3-4 linguri de apă. Ingredientele se amestecă până se obține o pastă consistentă. Când legumele au fiert, se pune pasta de tomate și se amestecă. Se dă apoi focul mai încet, se ia cu o linguriță din compoziția de găluște și se dă drumul în oală. Se reglează apoi focul, iar găluștele se lasă la fiert. Din când în când, se stropesc cu puțină apă rece.  După ce au fiert, se presară pătrunjel verde deasupra, iar supa se acoperă cu un capac pentru 10-15 minute.

 

Chiftele de post cu orez și cartofi

Ingrediente: 6 cartofi potriviți, 50 g orez, 2 morcovi, o ceapă, 2 linguri de pesmet,  patru căței de usturoi, pătrunjel verde, sare, piper, 2-3 linguri de ulei.

Mod de preparare

Cartofii se pun la fiert în coajă, după care, se curăță și se lasă să se răcorească. Orezul se fierbe în trei măsuri de apă, până se transformă în pilaf. Morcovul se curăță și se dă pe răzătoarea mică. Ceapa tăiată mărunt și morcovul se călesc în 2-3 linguri de ulei, apoi se adaugă apă, atât cât să acopere legumele. Se lasă pe foc până se evaporă apa. Cartofii răcoriți se dau pe răzătoarea mare, iar peste ei se pun legumele călite, orezul, pesmetul, pătrunjelul, usturoiul dat prin presă, sare și piper după gust. Compoziția se amestecă până la omogenizare apoi, cu mâinile înmuiate în ulei, se formează chifteluțe, care se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Tava se dă la cuptorul preîncălzit, pentru 25-30 de minute, până s-au rumenit frumos.

Prăjitură cu suc de roșii

Ingrediente pentru foi: 11 linguri de ulei, 11 linguri de zahăr, 11 linguri suc de roșii, o jumătate de linguriță de bicarbonat, făină cât cuprinde, aromele preferate.

Pentru cremă: un pachet de margarină, un pachet de cremă de prăjituri, o cană de zahăr, 250g apă, arome, nucă de cocos.

Mod de preparare

Uleiul, zahărul, făina, sucul de roșii și bicarbonatul se amestecă bine, până se obține o cocă consistentă, din care se fac patru foi. Foile se coc pe dosul tăvii, la foc redus.

Pentru a se obține crema,  ingredientele se amestecă într-o crăticioară, la foc mic, până se obține o cremă omogenă, apoi se lasă să se răcească. Cu crema formată se ung foile, iar prăjitura se acoperă și se taie a doua zi.

Partajează această știre

Lasă un răspuns