Toți parametrii de mediu, în zona Vulcan şi a Termocentralei Paroşeni, sunt în limitele normale

Biroul de presă al S. CEVJ S.A. a comunicat, miercuri, 10 ianuarie 2024, faptul că  în cursul zilei, în zona Vulcan și a Termocentralei Paroșeni s-a semnalat prezența unui miros deranjant de sulf care a creat panică și a determinat luarea unor măsuri care au inclus evacuarea unei instituții de învățământ din Municipiul Vulcan.
Emanațiile din atmosferă au fost asociate funcționării Termocentralei Paroșeni motiv pentru care, în spațiul public s-a creat un curent de opinie care culpabiliza Societatea Complexul Energetic Valea Jiului.
Facem precizarea că funcționarea Termocentralei Paroșeni este monitorizată constant atât din punctul de vedere al performanțelor tehnice cât și a celor de mediu, de echipamente specifice de urmărire și control. În aceste condiții, informăm opinia publică că toți parametriii de mediu sunt în limitele normale, nefiind înregistrate depășiri ale concentrațiilor de noxe peste limitele admise.  Aceste monitorizări/determinări au fost prezentate reprezentanților Gărzii de Mediu și ale celorlalte autorități sesizate.
Activitatea Termocentralei Paroșeni nu afectează condițiile de mediu și nici starea de sănătate a populației Văii Jiului.
Ulterior, ISU Hunedoara a comunicat următoarele:
Degajările de Dioxid de Sulf (SO2), care au determinat, la orele amiezii (n. red. – miercuri, 10 ianuarie), în municipiul Vulcan, prezența în aer a unui miros specific, s-au încadrat în limitele normale, însă persistența și intensitatea mirosului puternic a fost cauzată de condițiile meteo, mai precis de presiunea atmosferică.
Precizăm, totodată, că nu au fost înregistrate persoane care să fi solicitat ajutor medical, în urma degajărilor în atmosferă a acestui tip de gaz.
Membrii Grupului de Suport Tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara, prezenți la Paroșeni și Vulcan, în urma analizelor și verificărilor efectuate au constatat că, în urma procesului tehnologic pentru producerea de energie electrică, instalația de desulfurare a funcționat la parametrii normali, cantitatea de SO2 degajată în atmosferă încadrându-se în limitele proiectați astfel încât să nu pună în pericol mediul sau sănătatea populației.
Potrivit conducerii Complexului Energetic „Valea Jiului”, din care face parte Termocentrala Paroșeni, nu s-a produs nicio defecțiune tehnică a instalației de desulfurare.
Totodată, au fost efectuate măsurători specifice cu o autospecială de tip „CBRN” destinată intervenției în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice și radiologice.
La ora efectuării acestor măsurători nu a fost înregistrată prezența substanelor toxice în aer.
În continuare, calitatea aerului va fi monitorizată de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara.
Partajează această știre

Lasă un răspuns