Sfântul Ardealului, aşezat în locul de cinstire pe care îl merită

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea a 16 sfinți. Printre ei sunt: Arsenie Boca, Dumitru Stăniloae, Ilie Cleopa, Sofian Boghiu, părintele monahilor Serafim Popescu și alții, cei mai mulți dintre ei foști deținuți politici.

Părintele Arsenie Boca poate fi deja regăsit în Calendarul Ordodox pe acest an cu titulatura: Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, cu cinstire în ziua de 28 noiembrie, data la care a încetat din viaţă la Mănăstirea Prislop.

Omul lui Dumnezeu

Supranumit „omul lui Dumnezeu”, Arsenie Boca s-a născut în 1910, în comuna Vaţa de Jos, din judeţul Hunedoara, și botezat Zian Vălean. A fost preot, teolog şi pictor de biserici, şi a slujit la Mănăstirea Sâmbăta de Sus şi Prislop. În 1945 a intrat în atenţiasecurităţiişi a fost închis într-o închisoare comunistă.

Părintele Arsenie Boca a fost un ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop, unde, datorită personalității sale, veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate.

A fost unul din martorii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.

A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.

Sfântul Ardealului

Părintele Arsenie Boca este considerat un „fenomen unic în istoria monahismului românesc“, iar amintirea lui domină și acum, cu putere, locurile prin care acesta a trecut în anii pe care și i-a dăruit credinței ortodoxe și Bisericii.

Credincioșii l-au numit „Sfântul Ardealului“, chiar înainte de a fi canonizat. Mii de oameni au venit, în timp, pentru a se reculege la mormântul său de la Mănăstirea Prislop, în inima Retezatului.

„Te copleșea cu știința lui. (…) Oamenii vin la mormântul Părintelui Arsenie Boca chemați de Dumnezeu. De asta trebuie să țineți seama. Părintele Arsenie Boca a fost un fenomen unic în istoria monahismului românesc, iar aprecierea aceasta aparține părintelui profesor Dumitru Stăniloaie, cel mai mare teolog al creștinătății, din secolul 20“, spunea părintele arhimandrit profesor Vasile Prescure, care a slujit la Mănăstirea Prislop, unde este, de fapt, şi înmormântat, aproape de mormântul Sfântului Arsenie.

De altfel, Mănăstirea Prislop a ajuns loc de pelerinaj pentru românii din toate colțurile țării, ea identificându-se cu personalitatea Părintelui Arsenie Boca. Se spune că la mormântul acestuia, așezat într-o superbă poieniță, florile nu se ofilesc niciodată. Şi este adevărat pentru că oamenii care ajung la mormântul Sfântului aduc buchete de flori, după care, lângă biserica mănăstirii aprind apoi câte o lumânare.

Partajează această știre

Lasă un răspuns