.

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie

O întâmpinăm cu evlavie, în fiecare an, la 26 octombrie. Anul acesta, peste liniștea și bucuria sărbătorilor s-a așezat o umbră, care, încet, încet, ne copleșește. Și, aproape că nu mai știm unde este ”adevărul adevărat” și unde se oprește nesiguranța. În astfel de condiții, doar rugăciunea ne mai poate aduce liniștea și pacea sufletească. Să ne aplecăm cu smerenie frunțile, rugându-ne Sfântului Mare Mucenic Dimitrie ne fie aproape, în aceste vremuri pline de incertitudini.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

A trăit pe vremea lui Diocletian și Maximilian Galeriu, împărați faimoși ai Imperiului Roman. Dimitrie era fiul voievodului din cetatea Tesalonicului, iar părinții săi, creștini fiind, l-au botezat în taină, temându-se de ceea ce vor fi putut păți atât ei, cât și copilul, în acea perioadă în care creștinii erau persecutați. Tainele sfintei credințe și tot ceea ce putea învăța despre Dumnezeu și Mântuitor, le-a primit într-o cameră ascunsă din palat. Minunile Mântuitorului și milostivenia acestuia de-a lungul vieții Sale au reprezentat începuturile lui Dimitrie în slujba lui Dumnezeu. Și, pe măsură ce anii treceau, Dimitrie devenea tot mai înțelept. După moartea părinților săi, el a rămas singurul moștenitor al averilor și al numelui.

Împăratul Maximilian decide ca Dimitrie să devină voievodul cetății, auzind despre el că este o persoană foarte înțeleaptă. Toți credincioșii din cetate s-au bucurat foarte mult și l-au întâmpinat cu bucurie pe Dimitrie.

Dar vestea că acesta era creștin a ajuns până la împărat, iar acesta tare s-a mâniat. Întorcându-se dintr-o bătălie împotriva sciților, Maximian a ordonat organizarea de praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Ajungând la Tesalonic, împăratul îl întreabă pe Dimitrie dacă este adevărat ceea ce a auzit despre el. Fără să stea pe gânduri, Dimitrie îi mărturisește sincer că este creștin. Enervat, împăratul poruncește ca Dimitrie să fie închis în temniță, până ce jocurile organizate  în cinstea lui se sfârșeau. În timpul jocurilor, împăratul avea un luptător pe nume Lie, care era foarte puternic și ucidea mai ales creștinii, aruncându-i în sulițe. Printre cei care au luat parte la sărbătoare se afla și Nestor, un tânăr viteaz, prieten al Sfântului Dimitrie. Văzându-l pe Lie cum omora oamenii fără milă, Nestor i-a cerut binecuvântarea Sfântului Dumitru, rugându-l să-l ajute. Sfântul i-a făcut semnul crucii pe frunte și a rostit cuvintele: “Du-te și pe Lie vei birui și pe Hristos vei mărturisi!”

Nestor a ieșit învingător în luptă, iar când împăratul a aflat că primise binecuvântarea lui Dimitrie, a ordonat ostașilor să-l străpungă pe Dimitrie cu sulițe, făcându-l  responsabil de moartea lui Lie. Sfântul Dumitru a murit în brațele lui Dumnezeu, continuând să facă minuni și tămăduiri uimitoare și după moartea sa, potrivit ortodox.ro. La scurt timp, Maximilian ordona tăierea capului Sfântului Nestor.

Moaștele Sfântului Dimitrie 

Se află în Biserica Sfântului Dimitrie din Salonic unde, izvorâtorul de mir este cinstit, moaștele sale reprezentând izvor de tămăduiri pentru toţi ei care aleargă cu evlavie şi credinţă să se roage, locurisacre.ro.

 

Tradiții, obiceiuri și superstiții

Fiind ultima sărbătoare a toamnei, prăznuirea Sfântului Dumitru este asociată, în popor, cu venirea iernii, când căldura intră în pământ, iar gerilă începe să-și arate colții.

  • În noapte de 25 spre 26 octombrie, se ține ”Focul lui Simedru”. Prin curți și pe dealuri se aprind focuri, peste ele sărind copiii și tinerii. Copiii, ca să fie sănătoși, iar tinerii, ca să se căsătorească. Cărbunele rezultat se arunca în grădină, să fie rod bogat în anul viitor, traditii-superstitii.ro/.
  • Se spune că, cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare, vor fi feriți de boli sau lovituri.
  • Fiind o zi a soroacelor pentru slujbe, femeile duc mâncare la biserică, pe care o dau de pomană, în memoria celor trecuți în neființă.
  • Tot acum, există și superstiții legate de vreme, crezându-se că, dacă în ziua sărbătorii este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă și frumoasă, potrivit traditiisiobiceiuri.ro.
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate