Reţete pentru mesele de week-end

Ciorbă de perișoare din carne de pui și paste

 Ingrediente pentru perișoare: o caserolă de carne tocată de pui, 1/2 ceapă albă, un gălbenuș de ou, vegeta.

Pentru ciorbă: o ceapă, un morcov, paste micuțe, un albuș de ou, două linguri smântână, praf de borș cu smântână.

Mod de preparare:

Pentru prepararea ciorbei, vom pune apa la fiert, la care vom adăuga zarzavaturile, tăiate mărunt și călite în ulei. Separat, într-un castron, pregătim carnea tocată de pui, în care vom pune o jumătate de ceapa albă, dată pe răzătoarea mică, un gălbenuș de ou și condimentele preferate.

Ingredientele se amestecă, iar din compoziția obținută se formează perișoarele, care se dau 10 minute la frigider. După acest interval, perișoarele se pun, una câte una în apa pentru ciorbă și se lasă la fiert. Pastele se fierb separat, iar când sunt gata se strecoară și se lasă la scurs.

Când perișoarele și legumele s-au fiert, se pun pastele. Albușul rămas se bate separat și se toarnă în ciorba clocotită, amestecându-se repede, ca că se formeze franjuri. La final, smântâna se amestecă bine cu praful de borș, la care se adaugă puțină ciorbă fierbinte. Se toarnă apoi în ciorbă, amestecându-se ușor, se stinge focul, iar deasupra se presară verdeață.

Gulii umplute 

Ingrediente: 8 gulii de mărime potrivită.

Pentru umplutură: 400 g piept de pui sau orice fel de carne, 150 g orez, o ceapă, ulei pentru călit,  un ou, sare, piper, pătrunjel verde şi mărar.

Pentru sos: 5 linguri de ulei, 5 linguri de făină, 4 linguri de smântână, mărar verde şi puţin din supa în care au fiert guliile.

Mod de preparare:

Guliile se spală, li se îndepărtează frunzele şi se curăţă de coajă. Cu ajutorul unei linguriţe, guliile se scobesc cu atenţie, în aşa fel încât să nu se rupă pereţii. Miezul se  poate pune în sos sau se foloseşte la ciorbă. Între timp, orezul se spală şi se pune la fiert timp de 25-30 de minute. După ce a fiert, orezul se trece peste el un jet de apă rece şi se lasă la scurs.

Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei până devine sticloasă, apoi se amestecă bine cu orezul fiert. După omogenizare, toată cantitatea se toarnă peste carnea tocată. La compoziție se mai pune un ou crud și condimentele preferate. Dacă este cazul, se mai poate adăuga puțin ulei.

Cu ajutorul unei linguriţe se umplu guliile cu tocătura, se aşază într-o cratiţă, iar peste ele se toarnă apă, atât cât să le acopere. Se lasă la fiert aproximativ 45 de minute, iar dacă este nevoie, se mai completează cu apă. Într-o altă cratiţă se pun cele 5 linguri de ulei, iar când s-a încins, se adaugă făina şi se lasă să se rumenească. Compoziția se stinge cu puţină apă rece, apoi se adaugă câteva polonice din supa în care au fiert guliile, amestecându-se continuu. Când sosul s-a îngroşat se condimentează după gust, iar la final, se adaugă mărarul şi smântâna apoi se ia de pe foc. Sosul obţinut se toarnă peste guliile fierte.

Prăjitură cu struguri

INGREDIENTE: 80 g unt, plus 20 g pentru tavă, 130 g zahăr, 2 ouă plus un gălbenuș, 3 linguri de ulei, 220 g făină, plus 2 linguri pentru tavă, 180 ml iaurt sau lapte bătut, un praf de sare, o linguriță praf de copt, 300 g struguri albi sau roșii.

Mod de preparare:

Untul se mixează cu zahărul până se obține o cremă spumoasă, la care se adaugă cele două ouă. După omogenizare, se pun, pe rând, gălbenușul și uleiul. Făina, împreună cu praful de copt și sarea, se mixează în continuare, la viteză mică, adăugându-se, alternativ, iaurtul sau laptele bătut.

Aluatul se toarnă în tava de copt, unsă și tapetată cu o lingură de făină. Se așază boabele de struguri tăiate în două, dacă sunt prea mari, și prăjitura se ține la cuptor aproximativ 40 de minute. Se lasă apoi să se răcească în tavă, după care, se porționează.

Partajează această știre

Lasă un răspuns