Ciorbă de leurdă cu afumătură
Ingrediente: o bucată de afumătură (costiță, kaizer), 2-3 legături de leurdă, o ceapă, iaurt, 3-4 morcovi, un păstârnac mai mic, o rădăcină de pătrunjel, usturoi, o linguriță de cimbru măcinat.
Mod de preparare
Frunzele de leurdă se spală bine cu apă rece și se pune la scurs. Afumătura se taie bucățele și se pun la călit, la foc mic. Când a început să capete culoare, se adaugă ceapa tăiată mărunt, un morcov și un pătrunjel date prin răzătoare, iar după două minute se adaugă și usturoiul tăiat mărunt. Legumele se amestecă bine timp de 2-3 minute, după care, peste ele se toarnă apă. Între timp, legumele rămase se taie feliuțe și se pun la fiert în oala cu ciorbă. Pentru ca ciorba să fie mai consistentă, cine dorește, poate rade un cartof în ea. Atunci când legumele sunt fierte, se adaugă frunzele de leurdă, rupte , nu tăiate. Se pregătește apoi un mujdei de usturoi, amestecat cu sare și ulei, la care se adaugă o cutie și jumătate de iaurt acrișor, piper și o jumătate de linguriță de praf de cimbru. Sosul obținut se toarnă în oala cu ciorbă și se oprește focul.
Curcan umplut
Ingrediente: un curcan mărişor, condimente, unt puţin vin alb.
Umplutura: ficatul, inima şi pipota curcanului, 100 g bacon, 200 de grame de ciuperci proaspete, 3-4 ceape, 3 felii de pâine înmuiate în lapte, 3 ouă, pătrunjel, mărar, sare şi piper după gust.
Mod de preparare:
Curcanul se curăţă, se unge cu unt, apoi se condimentează bine. Inima, pipota, ficatul se taie mărunt şi se călesc în ceapă, iar la final, se adaugă baconul şi ciupercile. Când ingredientele sunt bine călite, se iau de pe foc, iar după ce s-au răcit, se adaugă miezul de pâine înmuiat şi stors, cele trei ouă, sare, piper şi verdeaţa tăiată mărunt. Curcanul se umple cu acest amestec, după care, se fixează cu scobitori sau se coase. Se pregăteşte o tavă unsă cu grăsime, se pune curcanul înăuntru şi se dă la cuptor. La început se acoperă cu o folie, iar când carnea este aproape pătrunsă, folia se îndepărtează. Din când în când, curcanul se stropeşte cu vin şi cu sucul din tavă. După câteva ore, când carnea este coaptă şi are o culoare arămie, se va scoate din cuptor.
Cornuleţe Trandafir
Ingrediente pentru aluat: 500 g făină, 280 g margarină, 3 linguri smântână, 3 gălbenuşuri.
Ingrediente pentru umplutură: trei albuşuri, 9 linguri de nucă măcinată, 9 linguri de zahăr. Toate se amestecă şi se obţine o cremă, cu care se umplu cornuleţele Trandafir.
Mod de preparare
Pentru început, se prepară un aluat consistent, care se împarte în patru părți egale. Fiecare parte se întinde pe o planşetă, se unge cu margarină topită şi se face câte un sul. În continuare, fiecare sul se taie în bucăți, la o distanţă de două degete. Fiecare bucată obținută se întinde (rotund), la mijloc se pune umplutura, iar marginile se crestează în patru (sub formă de cruce ). Fiecare parte se adună în sus, în jurul umpluturii, de la dreapta spre stânga, apoi sus-jos, dar nu se unesc, (asemănătoare petalelor unei flori). Bucăţile se pun în tava unsă şi tapetată cu făină, iar după coacere, vor arăta ca petalele de trandafir. (rețete primite de la cititoare).