Reţete pentru masa de Paşti

Pastă de brânză cu praz

Ingrediente: o brânză dulce de vacă, 2-3 roşii,  puţină smântână, 2-3 ouă fierte, o bucată de praz, maioneză cu smântână, o ceapă, usturoi, apoi următoarele condimente (în cantităţi foarte mici ): sare, piper alb, boia, pătrunjel verde, leuştean, mărar.

Mod de preparare: brânza se zdrobeşte cu furculiţa, se adaugă smântâna, ceapa tăiată mărunt, foarte puţin usturoi, puţină maioneză cu smântână, apoi condimentele, după gust. Se formează o pastă consistentă, care se aranjează într-un  vas transparent, în felul următor. Se toarnă brânza în vas şi se nivelează, peste ea se aranjază rondele de praz, apoi rondele din ouăle fierte, iar peste ele, feliile de roşii. Deasupra se toarnă un strat subţire de maioneză cu smântână, apoi se decorează din nou cu praz. Vasul se acoperă cu o folie şi se pune la frigider, până a doua zi.

 

Ciuperci umplute cu legume și carne de miel

Ingrediente:  16 ciuperci mari, 40 g carne tocată de miel, 180 g unt, o lingură de muștar, doi ardei grași, roșii, o ceapă, usturoi, 150 g castraveți murați, un ou, apă minerală, pătrunjel, mărar verde, sare, piper, alte condimente.

Mod de preparare:

Ardeiul gras se taie cubulețe, la fel și castraveții. Carnea se frământă cu apă minerală, puțin ulei, ou, muștar, castraveciori, condimente și verdeață. Din compoziția obținută se fac chifteluțe mici, cu care se umplu  opt ciuperci mari. Celelalte ciuperci rămase se folosesc sub formă de căpăcel, cu care se acoperă umplutura. Se împachetează, în folie, două câte două din ciupercile umplute, se așază într-o tavă unsă cu unt și se dau la cuptor pentru 30 de minute. Înainte de a fi gata, se scoate folia și se mai lasă 10 minute la cuptor. Se vor servi ca aperitiv, cu salată verde. (Reţeta Nina)

 

Borș de miel

Ingrediente: 1 kg carne de miel, 2 l borș, 4 ouă, 4 legături de ceapă verde, 2 legături de pătrunjel, 2 legături de leuștean, 2-3 linguri de smântână, sare, piper.

Mod de preparare:

Pentru prepararea borșului de miel se folosește capul și picioarele. Carnea se curăță bine și se fierbe în apă rece cu sare, luându-se și spuma atunci când este nevoie. Între timp, borșul se fierbe separat, apoi se strecoară, se bat ouăle și se taie ceapa mărunt. Atunci când carnea este fiartă, se adaugă borșul și ceapa, cu tot cu frunze, iar după vreo două-trei clocote, se drege cu ou bătut și smântână. Deasupra se presară verdeața.

 

Friptură de miel cu cimbru

 Ingrediente: o pulpă de miel, 10 căței de usturoi, cimbru uscat sau proaspăt, rozmarin, 3 linguri de miere, ulei de măsline, sare și piper după gust.

Mod de preparare:

Pulpa de miel se spală bine și se curăță de pielițe. Din loc în loc se crestează și se împănează cu felii de usturoi. Separat, se face un amestec din miere, rozmarin, cimbru, piper, ulei și încă 2-3 căței de usturoi. Se pisează toate bine în mojar, și cu amestecul rezultat se unge bine carnea și se sărează. Carnea astfel preparată se așază într-o tavă unsă cu grăsime, la care se adaugă o cană de apă și se dă la cuptor pentru aproximativ o oră.

Drob mozaic de ied

Ingrediente: 900 g măruntaie de ied (ficat, inimă, rinichi, plămâni), plus   100 g carne de ied fiartă, 3-4 cepe verzi, un fir de usturoi verde, o legătură de pătrunjel verde, 1/2 legătură de mărar, 4 ouă,12 ouă de prepeliță, 2 felii franzelă înmuiate în lapte, prapure de ied, sare piper, 5 linguri ulei.

Mod de preparare:

Măruntaiele se fierb aproximativ 10 minute și se ia spuma. Prima apă se aruncă și se pun din nou la fiert în apă cu sare. După aproximativ 20-30 se scot din apă și se lasă să se răcească. O parte din acestea se taie cubulețe (cam jumătate din cantitate), iar cealaltă jumătate va fi dată prima mașina de tocat, împreună cu pâinea muiată în lapte. La carnea astfel pregătită se adaugă verdețurile tocate și ouăle de prepeliță fierte, tăiate în cuburi. Ouăle crude împreună cu sare și piper se adaugă la compoziție, amestecându-se până la omogenizare. Compoziția se pune în prapure, apoi într-o tavă unsă cu grăsime și se dă la cuptor pentru 30-35 de minute, până se rumenește ușor deasupra. Drobul se lasă să se răcească și se taie a doua zi.

https://divainbucatarie.ro

 

Pască însiropată

Ingrediente pentru aluat: 1 kg făină, 1/2 lapte, 200 g unt, o linguriță rasă de sare, 3 gălbenușuri, 50 g stafide, 25 g drojdie proaspătă, un plic zahăr vanilat, coajă rasă de portocală, 150 g zahăr, 2 linguri untură pentru uns.
Pentru umplutură: 500 g brânză de vaci, un pahar mic de smântână, 100 g griș, 50 g stafide, 3 gălbenușuri.

Pentru sirop: 100 ml zahar, 300g zahar.

Mod de preparare:

Drojdia se amestecă cu 50 g zahăr, o ceșcuță de lapte și o lingură de făină, apoi se lasă să crească. În laptele rămas se pun aromele, sarea, 100 g zahăr și se încălzește la foc mic, amestecându-se până se dizolvă zahărul. Se adaugă apoi făina și începe frământatul, adăugându-se maiaua, gălbenușurile și untul topit. După frământate, coca se laspă la crescut aproximativ o oră.

Între timp,  se amestecă brânza cu gălbenușurile, smântâna, stafidele și grișul. După ce coca a crescut, se împarte în două. Pe fiecare foaie de cocă se pune umplutura și se rulează. Cele două rulouri obținute se împletesc și se așază într-o cratiță de 4 kg, unsă cu untură. Aluatul se mai lasă în cratiță zece minute, apoi se dă la cuptorul încins.

Pentru obținerea siropului, zahărul fierbe în apă până se topește. Când pasca este coaptă, se toarnă peste ea jumătate din sirop, se mai dă 10 minute la cuptor, iar după ce se scoate definitiv, se toarnă restul de sirop.

Prăjitură  ”Ciocolatina”

Ingrediente pentru blat: 5 ouă, 160 g zahăr, 140 g făină, 20 g cacao, 10 g praf de copt.

Crema: 6 gălbenușuri, 80 g zahar cristal, 50 g făină, 500 ml lapte, 100 g unt la temperatura camerei, 20 g. zahăr pudră, 2 linguri pudră de cacao.

Glazura: 100 g ciocolată neagră, o linguriță ulei.

Mod de preparare:

Pentru obținerea blatului, ouăle se mixează cu zahărul, apoi treptat, se încorporează făina împreună cu praful de copt și cacao. Aluatul obținut se toarnă într-o tavă cu dimensiunea de 20 x 30 cm, tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor pentru aproximativ 8-10 minute, testându-se cu scobitoarea. Între timp, se pregătește crema mixându-se gălbenușurile cu zahărul până  la omogenizare. La compoziție se adaugă făina și pudra de cacao, apoi se subțiază cu lapte. Amestecul obținut se toarnă într-o crăticioară și se pune la foc, amestecându-se continuu, până ce crema capătă consistență, apoi se ia de pe foc. După răcire, se încorporează untul amestecat, în prealabil, cu zahărul pudră. Crema obținută se distribuie peste blatul răcit.

Pentru glazură, ciocolata, amestecată cu ulei, se topește în baie de aburi. Glazura răcită se întinde uniform peste cremă. Prăjitura se dă la rece pentru aproximativ două ore, apoi se poate tăia.

http://bucataria-universala.com

 

Cozonac floare cu scorțișoară

Ingrediente:

Pentru aluat: 450 g făină, 70 g zahăr, puțină sare, 180 ml lapte, 16 g drojdie uscată, 2 gălbenușuri, 2 linguri (30 g) unt la temperatura camerei.

Pentru umplutură: 100 g zahar, 100 g unt, 4 linguri scorțișoară.

Pentru topping: un gălbenuș de ou.

Mod de preparare:

Ingredientele uscate (făina, zahărul și sarea) se vor pune într-un bol mai mare, la care se adaugă untul înmuiat la temperatura camerei și gălbenușurile. Totul se amestecă până se obține o compoziție cu o textură ușor mărunțită. Drojdia uscată se dizolvă în puțin lapte călduț și se lasă să crească. Restul de lapte, împreună cu maiaua se toarnă peste compoziție, amestecându-se până la omogenizare. Aluatul obținut se frământă timp de 15-20 de minute,  se acoperă cu o folie și se lasă să crească aproximativ o oră și jumătate, într-un loc cald.

Pentru umplutură,  se mixează zahărul cu scorțișoara și untul.

După ce a crescut suficient, aluatul se mai frământă un minut, apoi se împarte în patru părți egale. Din fiecare parte se întinde o foaie rotundă, de 2-3 cm. Peste foaie se așază o farfurie cu gura în jos și diametrul mare, iar după ea se taie aluatul rotund. La fel se procedează și cu celelalte. Prima foaie rotundă se așază într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt. Peste ea se întinde umplutura, lăsând un cm. la margine, ca să nu iasă din foaie. Cea de a doua foaie, tăiată rotund se întinde peste prima foaie, astfel încât să se suprapună perfect, ungându-se și aceasta cu o parte din umplutură. Se procedează la fel și cu celelalte două, cu diferența că, pe ultima, nu se mai pune umplutură. După ce s-au suprapus cele patru foi, deasupra, în centru, se așază un pahar mai mare cu gura în jos. Cele patru foi se vor tăia în sferturi, începând de la pahar, spre exterior, apoi fiecare sfert se va tăia în jumătate. Fiecare felie obținută se va mai tăia pe jumătate, astfel încât se vor obține 16 bucăți egale. După ce s-au tăiat cele 16 bucăți, paharul se îndepărtează din mijloc. Se vor lua două bucăți din cele 16, care se vor răsuci, de două ori, spre exterior, apoi se apropie capetele și se lipesc, în așa fel încât să se obțină o petală. Se continuă procedura și cu celelalte bucăți, luându-se două câte două. Suprafața cozonacului floare se va unge cu albuș de ou, apoi, tava se va da ala cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute.

http://bucataria-universala.com

Partajează această știre

Lasă un răspuns