Aperitiv cu cașcaval și mascarpone
Ingrediente: 250 g mascarpone, 2-3 linguri parmezan răzuit, 200g cașcaval afumat, usturoi granulat după gust,10 frunze busuioc proaspăt tăiat sau busuioc uscat, sare, piper mozaic proaspăt măcinat, după gust.
Mod de preparare
Cașcavalul și parmezanul se rad pe răzătoarea fină. Se pregătește apoi un castron în care se pune cașcavalul, parmezanul, crema mascarpone, busuiocul și condimentele. Ingredientele se amestecă bine până la omogenizare. Din compoziția obținută, cu mâinile umezite în apă, se vor face bile de mărimea unei nuci. Acestea se așează pe un platou, pe pat de salată sau rucola iar deasupra se presară piper mozaic proaspăt măcinat.
Salată de ouă
Ingrediente: 8 ouă, o ceapă, 3 linguri de maioneză făcută în casă, 2 linguri de muștar, sare, boia, praf de usturoi și piper după gust.
Mod de preparare
Ouăle se pun la fiert, se curăță de coajă și se taie mărunt. Se pun apoi într-un bol și se amestecă ușor cu maioneza și muștarul. La compoziție se adaugă apoi ceapa tăiată mărunt (poate fi și ceapă verde sau ceapă roșie) și condimentele, după gust. Compoziția obținută se acoperă și se lasă câteva ore la rece, ca să se pătrundă aromele.
Friptură de miel
Ingrediente: pulpa de miel cu os (1.6 kg), 3 căței usturoi.
Marinata: 2 linguri cu vârf de muștar cu semințe, 3 căței de usturoi, 3 fire cimbru, 1 fir rozmarin, coaja de la o lămâie, 2 linguri suc lămâie, 2 linguri sos de soia, 2 linguri ulei de măsline, piper. Toate aceste ingrediente se mixează în blender până se obține o pastă, iar de la verdețuri se rup frunzulițele de pe tulpină. Sare se pune cu atenție, pentru că sosul de soia conține sare.
Mod de preparare
Pulpa de miel se spală, se usucă bine cu șervețele, apoi în ea se fac mici incizii cu un cuțit ascuțit, unde se introduc bucățile de usturoi. Pulpa de miel astfel pregătită se freacă pe ambele părți cu pasta obținută în așa fel încât să aibă deasupra un strat generos de marinată. Se așază apoi într-un bol și se acoperă cu o folie alimentară. Folia nu trebuie să atingă suprafața cărnii, ca să nu se distrugă crusta. Friptura se dă la frigider pentru cel puțin patru ore. Se scoate apoi de la frigider ținându-se o jumătate de oră la temperatura camerei, apoi friptura se așază într-o tavă unsă cu grăsime și se dă la cuptor pentru aproximativ două ore. Din când în când, friptura se stropește deasupra cu sucul care s-a format în tavă. După ce se scoate din cuptor , friptura se acoperă și se lasă așa aproximativ 15 minute, înainte de a fi porționată.
Sos tzatziki pentru friptura de miel
Ingrediente: un castravete mai mare sau 3 castraveciori,
200g. iaurt grecesc sau smântână fermentată, usturoi după gust,
2-3 linguri ulei măsline de calitate, câteva fire mărar, sare.
Mod de preparare
Castraveții se rad pe răzătoare, se scurg foarte bine într-un tifon, apoi se amestecă cu iaurtul, usturoiul strivit, uleiul și mărarul tocat. La final se condimentează cu sare și piper.
Prăjitură Michael Jackson
Pentru început, se fac două blaturi din câte 3 ouă fiecare.
Ingrediente pentru primul blat: 2 linguri de nuci măcinate, o lingură de făină, 3 linguri de zahăr și puțin praf de copt.
Ingrediente pentru al doilea blat: 2 linguri de nuci măcinate, o lingură de cacao, o lingură de făină, 3 linguri de zahăr și puțin praf de copt.
Crema caramel: se caramelizează 4 linguri de zahăr, care se sting cu o căniță mică de apă. Se adaugă apoi 6 linguri de zahăr, 2 linguri de cacao și 2 linguri de făină, se lasă să fiarbă puțin, apoi se dă la rece.
Se bat pe abur 4 ouă cu 10 linguri de zahăr și 2 linguri de lapte. Când se răcește se amestecă bine cu crema caramelizată.
Separat, se mixează 250 unt până devine ca o spună, apoi la compoziție se adaugă, treptat, câte o lingură din crema caramel.
Crema obținută se pune între blaturile însiropate cu sirop de cafea, iar deasupra prăjitura se ornează cu frișcă și ciocolată rasă.