Mușchiuleț de porc cu sos de piper verde și piure de mazăre
Ingrediente: două bucăți de mușchiuleț, 30 g unt topit, o linguriță Bulgărași de savoare cu gust de găină, 150 ml supă de pui.
Pentru sos: 40 g unt, 15 g piper verde, 150 g smântână pentru gătit, o linguriță de muștar Djion, o lingură coniac, sare.
Pentru piureul de mazăre: 250 g mazăre, o ceapă mică, 2 linguri ulei, o linguriță Bulgărași de savoare cu gust de găină, 150 ml supă de pui, 120 ml smântână pentru gătit, câteva frunze de mentă.
Mod de preparare:
Bucățile de carne se spală, se condimentează cu Bulgărași de savoare cu gust de găină și se pun într-un vas termorezistent. Peste mușchiuleț se toarnă supa de pui și untul topit, apoi vasul se acoperă cu o folie și se dă la cuptorul preîncălzit pentru 45 de minute. După acest interval, se scoate folia, iar vasul se introduce din nou la cuptor pentru 10-12 minute, până ce mușchiulețul se rumenește frumos, pe ambele părți.
Între timp, se pregătește piureul de mazăre și sosul de piper verde. Ceapa tocată se călește ușor, apoi se adaugă mazărea, supa de pui și totul se condimentează cu o linguriță de Bulgărași de savoare cu gust de găină. Ingredientele se lasă la fiert până se evaporă lichidul, apoi se pun într-un blender, unde se mai adaugă smântâna și frunzele de mentă. Totul se mixează până ce rezultă o cremă fină și omogenă.
Pentru obținerea sosului de piper se topește untul, în care se călesc boabele de piper verde. Se adaugă apoi smântâna lichidă, muștarul, sarea și coniacul. Totul se lasă la foc mic, până ce sosul începe să aibă consistență, apoi se ia de pe foc.
Mușchiulețul de porc se taie felii, alături se pune piureul de mazăre, apoi peste carne se toarnă sosul de muștar verde.
Chifteluțe aperitiv
Ingrediente: un kilogram de carne tocată, în amestec de porc și vită, o ceapă mare, tăiată mărunt, un ou, o cană de pesmet, ½ pliculeț condimente pentru chiftele.
Mod de preparare
Ingredientele se amestecă bine, până la omogenizare, apoi se modelează chifteluțele, care se așază într-o tavă de copt. Tava se dă la cuptorul încins pentru 30-35 de minute, agitându-se din când în când, în așa fel încât chiftelele să se rumenească bine, pe toate părțile. După ce chiftelele s-au copt, se scot din cuptor și se lasă să se răcească.
Se pregătește apoi o maioneză dintr-un gălbenuș fiert de ou, unul crud, o linguriță de muștar, două linguri de suc de lămâie și aproximativ 250 ml de ulei. Maioneza rezultată se amestecă apoi cu o cană de smântână și un borcănel de 150 ml de iaurt gras. Totul se condimentează cu sare și piper, după gust.
Separat, se taie pe jumătate patru cepe roșii, care se lasă de seara până dimineața în apă cu oțet: 1 la 1. A doua zi, ceapa se taie peștișori, se pune într-un bol mai mare și se amestecă ușor cu chifteluțele și sosul obținut, apoi se aranjează pe un platou, decorându-se cu verdeață.
Biluţe din brânză
Ingrediente: 200 g brânză dulce, 100 g brânză de oi, 50 g unt, 2-3 linguri de maioneză, boia dulce, piper alb, caşcaval ras, usturoi zdrobit, mărar verde, opţional, chimen.
Mod de preparare:
Brânza dulce se zdrobeşte şi se amestecă cu cea de oaie. La compoziție se adaugă maioneza, usturoiul zdrobit şi diluat cu puţină apă, apoi ingredientele se amestecă bine cu unt, până se obține o pastă consistentă. Totul se condimentează cu piper, boia, mărar verde şi, cine doreşte, poate presăra puţin chimen. Din această compoziţie se fac biluţe, care se dau prin caşcaval ras, apoi se aranjează pe un platou cu salată verde. Cu pasta din brânză obținută se pot umple şi rulouri. Capetele rulourilor se dau prin caşcaval ras.
Ciuperci umplute, pane
Ingrediente: ciuperci, şuncă, mozzarella, pătrunjel verde, 2-3 ouă, sare, piper, făină pesmet, ulei.
Mod de preparare:
Ciupercile spălate şi curăţate de codiţe se pun la uscat. Şunca se taie cubuleţe, brânza se dă pe răzătoare şi pătrunjelul se toacă mărunt. Ingredientele se amestecă iar peste ele, ca să le omogenizeze, se toarnă un ou bătut. Cu această compoziţie se umple fiecare pălărie. Apoi pălăriuțele se unesc, două câte două și se fixează cu o scobitoare. Se trec prin ou bătut cu puţină sare şi piper și se dau prin făină, amestecată cu pesmet. Astfel pregătite, ciupercile se rumenesc în ulei încins, pe toate părțile, după care, se pun pe un şerveţel absorbant, pentru a se elimina excesul de ulei.
Albă ca zăpada
Ingrediente foi: 10 linguri de lapte, 10 linguri de zahăr, 10 linguri de ulei, o lingură de amoniac stins în oţet, două ouă, sare, făină cât cuprinde.
Ingrediente pentru cremă: un litru de lapte, 8 linguri rase de făină, 6 linguri de zahăr, zeamă şi coajă de lămâie, esenţă da vanilie sau rom, 200 g unt.
Mod de preparare:
Zahărul se dizolvă în lapte apoi se adaugă ouăle, sarea, uleiul amoniacul stins în oţet. La final, se adaugă făina, iar ingredientele se frământă până se obține un aluat potrivit de tare. Din aluatul obținut se fac trei foi, care se coc pe dosul tăvii.
Crema:
Pentru început, făina se amestecă bine cu 10 linguri de lapte rece, apoi se adaugă zahărul. Laptele rămas se pune la fiert, împreună cu coaja de lămâie. Când începe să fiarbă, se adaugă compoziția de lapte rece cu făină, amestecându-se continuu, să nu se facă cocoloaşe. După ce crema s-a îngroşat, se adaugă untul, amestecându-se în continuare. La final, crema se aromează cu esenţă de vanilie sau rom. Foile coapte se vor umple cu crema obţinută, iar deasupra ultimei foi, se cerne zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilat. Prăjitura se lasă la rece până a doua zi, apoi se taie în romburi.
Tort cu nuci și caramel
Ingrediente pentru blat: 200 gr unt, 50 gr cacao, 200 ml lapte, 150 gr zahăr, 300 gr făină, un plic praf de copt, 100 gr nucă, 100 gr migdale, 3 ouă.
Pentru sirop: 200 ml apă, 100 gr zahăr, esență de rom.
Pentru glazură: 100 ml frișcă lichidă, 100 gr ciocolată amăruie,
Pentru decor: 200 ml frișcă lichidă, 50 gr ciocolată amăruie.
Mod de preparare:
Untul, zahărul, laptele și praful de cacao se pun într-o cratiță, la foc mic. Ingredientele se amestecă continuu, iar după ce se topește untul și compoziția se omogenizează, se lasă să se răcorească. La compoziția obținută se adaugă, pe rând, gălbenușurile, făina împreună cu praful de copt, totul amestecându-se ușor. Se adaugă apoi nucile și migdalele prăjite, care se zdrobesc în așa fel încât să rămână bucățele mai mari.
Albușurile bătute spumă se încorporează în compoziția răcită, amestecându-se ușor cu o lingură de lemn. Aluatul obținut se toarnă într-o tavă de 28/35 cm, tapetată cu hârtie de copt. Tava se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru 35-40 de minute după care, se face testul cu scobitoarea. Când blatul este copt, se pune pe un platou și se lasă să se răcească.
Siropul: zahărul se caramelizează într-o crăticioară, apoi peste el se toarnă apa. Cratița se lasă pe foc până se topește zahărul caramelizat, iar la final se adaugă romul. După ce siropul obținut se răcește, cu el se însiropează blatul. Blatul însiropat se taie în pătrate aproximativ egale, apoi bucățile obținute se distanțează puțin.
Frișca lichidă, împreună cu ciocolată se pun într-un vas la baie de abur și se amestecă continuu, până se obține o glazură omogenă, la care se adaugă o lingură de ulei, ca să devină mai lucioasă. Fiecare bucată de prăjitură se glazurează și se nivelează, lăsând glazura să cadă și pe margini. Bucățile glazurate se dau la rece pentru o jumătate de oră.
Între timp, frișca pentru decor (cele 200 g) se mixează, iar după ce se întărește se pune într-un poș, cu ea decorându-se fiecare bucată de prăjitură. Deasupra se rade ciocolată.