Supă de cartofi cu tăiței
Ingrediente: 4-6 cartofi roz, 2 morcovi, 1 pătrunjel, o felie de țelină, o ceapă galbenă medie, 5-6 căței de usturoi, o roșie mare, ulei de floarea soarelui, o legătură de frunze de pătrunjel, sare, piper, 100 grame de tăiței cu ou.
Mod de preparare:
Legumele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, de curăță, se taie bucățele și se pun la fiert în trei litri de apă. Când apa începe să fiarbă se ia spuma și, dacă este cazul, se mai adaugă apă.
Ceapa se curăță și se călește în ulei, se adaugă și usturoiul și se lasă pe foc până se înmoaie. Roșia se spală, se curăță de coajă și semințe, se taie cubulețe apoi se călește în tigaie, la foc mic, împreună cu celelalte legume. Cât timp legumele se află la călit, se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în supă, unde rădăcinoasele sunt aproape fierte. După două-trei clocote, legumele călite se toarnă în oală și se mai lasă să dea câteva clocote. Între timp, se fierb tăițeii, conform recomandărilor de pe ambalaj, se clătesc, se scurg și se adaugă în supă. Se mai dau câteva clocote, apoi supa se condimentează, după gust, cu sare și piper. Oala se ia apoi de pe foc, se presară pătrunjel tocat deasupra, se pune capacul și după 10-15 minute, supa se poate servi.
Paste bolognese
- Ingrediente: 500 de grame de spaghete sau alte paste, 500 de grame de carne slabă, tocată, amestec vită și porc, 500 de grame de roșii pasate, 3 linguri de ulei de măsline, 2 morcovi, o ceapă, 2-3 căței de usturoi, 250 de mililitri de suc de roșii, sare, piper, oregano, busuioc, parmezan.
Mod de preparare:
Pastele se fierb în apă cu sare, potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj, se trec printr-un jet de apă rece și se lasă la scurs. Între timp, ceapa și usturoiul se toacă mărunt, iar morcovii se taie cubulețe. Legumele se călesc în ulei câteva minute, apoi se peste ele se pune carnea, condimentată cu sare și piper, un vârf de cuțit de busuioc și oregano. Când carnea începe să se rumenească, se adaugă roșiile pasate și sucul de roșii. Totul se lasă la fiert aproximativ 20-25 de minute, până se leagă sosul. Dacă este cazul, se mai adaugă sare, piper sau oregano. Sosul obținut se toarnă peste paste, iar la final, pentru un plus de savoare, se poate rade deasupra cașcaval și se ornează cu câteva frunze de busuioc.
Prăjitură cu gem de prune și aluat răzuit
Ingrediente: 280 g de făină, un gălbenuș de ou, 2 g de praf de copt (½ linguriță), 0.5 g de sare (un praf de sare), 60 g de zahăr,10 g de zahăr vanilat, 40 g de smântână fermentată, 20-25% grăsime, 150 g unt, 250-280 g gem de prune.
Mod de preparare
Pentru început, smântâna fermentată se mixează cu gălbenușul de ou, zahărul tos și zahărul vanilat, până se obține o pastă consistentă. Făina cernută, amestecată cu sarea și praful de copt, se amestecă ușor cu untul rece, tăiat cubulețe, obținându-se astfel un aluat nisipos. La compoziția de smântână, ou și zahăr se adaugă făina și ingredientele se frământă până se obține un aluat omogen, moale și nelipicios. Aluatul obținut se împarte în două părți, inegale: 1/3 și 2/3.
Bucata mai mare de aluat se întinde cu mâine într-o tavă cu latura de 20 cm, tapetată cu hârtie de copt, pe fundul și pereții ei modelându-se o margine mică, cu înălțimea de un cm. Tava cu blatul obținut se dă la frigider pentru o oră. Bucata mai mică de aluat se învelește în folie și se ține la congelator timp de 60 de minute.
După ce tava cu aluat se scoate din frigider, peste aluat se pune gemul de prune. Aluatul congelat, se rade pe răzătoarea mare, apoi se răspândește, uniform, peste stratul de gem din tavă. Prăjitura se dă la cuptorul preîncălzit, pentru 25-30 de minute. După răcire se porționează și se presară cu zahăr pudră.