Reţete delicioase pentru week-end

Supă-cremă de ciuperci

Ingrediente: o ceapă, doi morcovi, două rădăcini de păstârnac, 2 cartofi, usturoi, un ardei capia, 3 linguri unt, sare, piper, boia dulce, pătrunjel proaspăt, 4 felii de pâine, ulei de măsline.

Mod de preparare

Legumele se spală și se curăță. Ceapa se taie peștișori și se călește în unt. Când devine sticloasă, se adaugă la călit celelalte legume, tăiate cubulețe și asezonate cu sare, boia și piper. Peste acestea se toarnă apă și se lasă câteva minute să fiarbă. Între timp, se pregătesc crutoanele. Feliile de pâine se taie cubulețe și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptor pentru câteva minute, până se rumenesc, apoi se stropesc cu ulei și mujdei de usturoi. După ce legumele s-au fiert se strecoară și se dau prin blender. Compoziția obținută se pune într-o oală, peste care se toarnă câte puțin din apa în care au fiert legumele, până se obține consistența dorită.  Deasupra se presară pătrunjelul tocat, iar supa se va servi cu crutoane.

 

Conopidă cu brânză şi smântână

Ingrediente: o conopidă, 500 g brânză dulce, 100 g brânză sărată, 200 g smântână, (opţional: salam, şuncă, carne fiartă, bucăţele de slănină), 2-3 linguri de pesmet, două cepe, un ardei gras, mărar verde, condimente.

Mod de preparare:

Conopida se fierbe în apă cu sare. După ce a fiert, ea se scurge şi se condimentează cu sare şi piper. Se dă apoi prin pesmet şi se aşează într-o tavă termorezistentă, unsă cu ulei sau unt.

Peste conopidă se pun bucăţele de carne, şuncă sau salam, apoi se aşează felii de ceapă şi ardei.

Separat, brânza dulce se amestecă bine cu jumătate din cantitatea de smântână, se condimentează, după preferinţe, apoi se toarnă peste ingredientele din tavă.

Tava se dă la cuptor. În acest interval, ouăle se bat bine, se adaugă smântâna rămasă şi brânza sărată. După aproximativ 25-30 de minute, tava se scoate din cuptor, iar deasupra se toarnă ouăle şi brânza. Tava se mai lasă la cuptor 10-15 minute. Poftă bună !

 

Prăjitură cu căpșuni

 Ingrediente: 200-300 g căpșuni, 5 ouă, 10 linguri de zahăr,10 linguri de făină, 10 linguri de ulei, 8-10 linguri de apă,un praf de copt, suc de lămâie, esență de rom sau vanilie.

Mod de preparare

Fructele se spală, iar dacă sunt prea mari, se taie în două și se pun într-o strecurătoare. Deasupra se presară zahăr și se lasă la scurs aproximativ o jumătate de oră.

Pentru prepararea aluatului, albușurile se separă de gălbenușuri, apoi se mixează bine cu zahărul, până se obține o cremă spumoasă și consistentă. Se adaugă apoi, pe rând, gălbenușurile, uleiul, apa amestecată cu suc de lămâie, aromele preferate. Se oprește apoi mixerul, iar făina împreună cu praful de copt se adaugă în ploaie, amestecându-se ușor cu o paletă. Compoziţia se toarnă într-o tavă  unsă şi tapetată cu făină, iar deasupra se pun fructele tăiate în bucăţele. Tava se dă la cuptor pentru 20-25 de minute. După ce prăjitura s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă puțin în tavă să se mai răcorească, apoi  deasupra ce cerne zahăr pudră și se porționează.

Partajează această știre

Lasă un răspuns