Reţete delicioase pentru week-end

Supă de cartofi cu tăiței

Ingrediente: 4-6 cartofi roz, 2 morcovi, 1 pătrunjel, o felie de țelină, o ceapă galbenă medie, 5-6 căței de usturoi, o roșie mare, ulei de floarea soarelui, o legătură de frunze de pătrunjel, sare, piper, 100 grame de tăiței cu ou.

Mod de preparare:

Zarzavaturile (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, de curăță, se taie bucățele și se pun la fiert în trei litri de apă. Când apa începe să fiarbă se ia spuma și, dacă este cazul, se mai adaugă apă.

Ceapa se curăță și se călește în ulei, apoi se adaugă și usturoiul și se lasă pe foc până se înmoaie. Roșia se spală, se curăță de coajă și semințe, se taie cubulețe apoi se călește în tigaie, la foc mic, împreună cu celelalte legume. Cât timp legumele se află la călit, se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în supă, unde rădăcinoasele sunt aproape fierte. După două-trei clocote, se adaugă în oală legumele călite, se mai completează cu apă caldă și se mai lasă oala cu supă la fiert, la foc mediu, încă un clocot. Între timp, se fierb tăițeii, conform recomandărilor de pe ambalaj, în apă clocotită cu sare, se clătesc, se scurg și se adaugă în supă. După două-trei minute, supa se condimentează, după gust, cu sare și piper. Oala se ia apoi de pe foc, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și după 10-15 minute, supa se poate servi.

Conopida cu ciuperci la cuptor

 Ingrediente: 400 gr conopidă, 300 gr ciuperci champignon, o lingură ulei, 40 gr unt+pentru uns forma, o lingură cu vârf făină, 400 ml lapte, 150 gr cașcaval ras,  sare, piper negru măcinat, cimbru uscat, o lingură pesmet.

Mod de preparare:

Conopida se rupe în buchețele, se spală sub jet de apă, se scurge și se pune la fiert în apă cu sare, timp de 10 minute, până de înmoaie. După de s-a fiert, se lasă la scurs. Ciupercile se clătesc sub jet de apă, se scurg se feliază, apoi se călesc în ulei încins. Se lasă la călit până ce scade apa.

Separat, într-o crăticioară se topește untul, se adaugă făina, amestecându-se rapid. Se stinge cu puțin lapte, amestecându-se continuu, apoi sosul obținut se condimentează cu sare, piper și se lasă pe foc până capătă consistență.

Se pregătește un vas termorezistent, care se unge cu unt, peste care se presară pesmet. În el se aranjază, pe toată suprafața, conopida, ciupercile, apoi se toarnă sosul. Deasupra se presară cașcaval ras, iar vasul se dă la cuptor, unde sa lasă până ce compoziția se rumenește frumos.

Plăcintă cu gutui

Ingrediente: 3 – 4 gutui (1,5 kg), 300 g zahar, 150 ml ulei+50g unt, 100 ml apă minerală sau sifon, 400 g făină, un ou, un praf de sare, scorțișoară, coajă rasă de la o lămâie, un plic cu praf de copt.

Mod de preparare:

Gutuile se rad, se amestecă bine cu suc de lămâie și cu 200 g zahăr. Pentru pregătirea aluatului se încălzește uleiul, apoi se adaugă untul, sarea, 100 g zahar, care se amestecă bine cu apa minerală și oul. La final se adaugă făina și praful de copt, în așa fel încât să iasă o cocă nu foarte tare, potrivită. Aluatul obținut se împarte în două, din care se întind două foi. Prima foaie se așază în tava unsă și tapetată cu făină, se adaugă și puțin pesmet, apoi se pun gutuile stoarse bine de suc. Deasupra se presară scorțișoară, apoi se așază și cea de a doua foaie, care se înțeapă cu furculița. Prăjitura se dă la cuptor pentru 35 de minute, iar după ce se rumenește, se stropește cu sucul stors de la gutui.

https://www.gustos.ro/retete

Partajează această știre

Lasă un răspuns