Reţete delicioase pentru mesele de week-end

Ciorbă cu piept de pui

 Ingrediente: două bucăți de piept de pui, o ceapă albă, un ardei kapia, 2-3 morcovi mai mici, un păstârnac, 2-3 roșii, fasole verde, un ou, smântână, ulei pentru gătit, sare, apă, bulion, verdeața preferată.

Mod de preparare:

Legumele se curăță și se pregătesc pentru ciorbă. Ceapa se taie mărunt, morcovii, păstârnacul, ardeiul în cubulețe, iar fasolea și roșiile în bucățele mai mici.

Se pregătește oala pentru ciorbă în care se adăugă ulei, aproximativ 150 ml. în care se călește întâi ceapa, apoi se adaugă celelalte ingrediente. Legumele se călesc, la foc potrivit, timp de 10 minute, apoi peste ele se toarnă apa. Când apa începe să clocotească, se adaugă pieptul de pui tăiat cubulețe și fasolea verde. Totul se lasă la fiert aproximativ 25-30 de minute. Când fasolea și carnea au fiert, ciorba se acrește cu bulion. Se mai dau câteva clocote și se stinge focul. Ciorba se drege cu ou și smântână, iar deasupra se presară verdeață (mărar, leuștean sau tarhon).

Rulouri de varză și carne

Ingrediente: 4 frunze varză albă, 20 g unt, 2 roşii, 8 felii bacon, 200 g iaurt, 100 g caşcaval, ceapă verde;

Pentru umplutură: o ceapă, 250 g carne tocată în amestec, un ou, o lingură pesmet, sare, piper, 4 crenvurşti.

Mod de preparare:

Frunzele de varză se spală, se opăresc în apă clocotită și se lasă să se răcească. Părțile mai tari se pot bate ușor cu un ciocan de șnițele.

Ceapa se toacă mărunt sau se dă prin răzătoarea mică, apoi se amestecă bine cu oul, carnea tocată, pesmetul, sare şi piper, după gust. După omogenizare, se împarte în patru și se așază pe câte o frunză de varză. Deasupra se pune o bucată de crenvurşt, iar foaia de varză se rulează cu atenție, prinzându-se bine la capete. Rulourile obținute se așază într-un vas termorezistent, uns cu unt. Peste rulouri se pun bucățile tăiate de bacon, iar pe marginile vasului, feliile de roșii. Se toarnă apoi iaurtul, iar deasupra se presară cașcaval ras. Vasul se dă la cuptor pentru 45-50 de minute, iar după ce rulourile sunt gata, deasupra lor se presară ceapă verde.

Prăjitură cu fructe

 Ingrediente: 350 g făină, un praf de copt, 180 g zahăr, 75 ml ulei, 4 ouă, un praf de sare, 150 ml lapte cald, 100 g unt, 5 linguri de zahăr, 600 g fructe.

Mod de preparare:

Se pregătește un bol, în care se mixează ouăle împreună cu zahărul și sarea. Când s-a topit zahărul, se adaugă, treptat, laptele cald, uleiul, făina și praful de copt. Aluatul obținut se acoperă cu un prosop și se lasă într-un loc cald, timp de 30 de minute. După acest interval, aluatul se așază într-o tavă, tapetată cu hârtie de copt. Deasupra se aranjează fructele, spălate și tăiate, care se presează ușor. Peste fructe se presară untul ras și cinci linguri de zahăr. Tava se dă la cuptorul preîncălzit, timp de 40-45 de minute, când se face și testul cu scobitoarea.

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns