Musaca de cartofi piure cu carne și ciuperci
Ingrediente: 1,5 kg cartofi, 600 g pulpă de curcan tocată, 200 g ciuperci marinate, o ceapă, o cană cu suc de roşii, 100 g caşcaval, un ou, un cub de unt, o cană de smântână, roşii cherry pentru decor, sare, piper, după gust.
Mod de preparare:
Cartofii se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare. După ce s-au fiert, se face un piure, la care se adaugă unt și una-două linguri de smântână. Separat, într-o tigaie se călește ceapa și carnea de curcan. După ce s-au călit, se adaugă ciupercile tocate și sucul de roșii. Ingredientele se lasă la fiert 5-10 minute, apoi se stinge focul. Când compoziția s-a răcorit, se adaugă oul bătut, una-două linguri de smântână și condimente, după gust. Se pregătește o tavă termorezistentă, care se unge cu unt sau ulei. Se adaugă un rând de piure, unul de carne, iar procedura se repetă, ultimul strat fiind cel de carne. Deasupra se presară caşcaval ras şi se decorează cu roşii cherry. Tava cu musaca se introduce în cuptorul încins și se lasă 10-15 minute.
Clătite cu mere
Ingrediente: 3 mere, 250 g făină, 400 ml lapte, 2 ouă 1/2 linguriţă cu praf de copt, 2 linguriţe cu zahăr brun, 1 plic de zahăr vanilat, scorţişoară, sare, unt.
Mod de preparare:
Merele se dau pe răzătoare şi se scurg de suc. Între timp, făina se cerne într-un castron, se adaugă praful de sare, praful de copt.
Ouăle se bat împreună cu zahărul şi zahărul vanilat, apoi se subţiază cu lapte, încorporându-se treptat şi făina. La final, când aluatul are consistenţa dorită, se adaugă merele rase şi scurse bine de suc. Se încinge apoi o tigaia pentru clătite, în care se pune foarte puţin unt, apoi se ia cu lingura din compoziţia pregătită şi se fac clătitele. Se prăjesc pe ambele părţi, apoi se scot pe un şervet de hârtie. În momentul servirii, clătitele se pudrează cu zahăr şi scorţişoară. Se servesc calde.