Ciorbă de castraveți murați cu scăricică afumată
Ingrediente: două borcane de castraveți murați, 500 g scăricică afumată, 800 g cartofi, 400 g morcovi, un ardei kapia, doi ardei grași verzi, două cepe, sare, mărar.
Mod de preparare
Legumele se spală, se curăță și se taie cubulețe sau felii, iar scăricica se spală și se taie bucăți. Ceapa și ardeiul se călesc împreună câteva minute în ulei încins, după care, se adaugă morcovii și scăricica. Ingredientele se mai țin la prăjit două-trei minute, apoi se adaugă cartofii și apa și totul se lasă la fiert. Când carnea și legumele s-au fiert, în ciorbă se pun castraveții feliați, împreună cu zeama. Dacă este cazul, se mai adaugă sare, iar după câteva clocote, se stinge focul. Deasupra se presară mărar verde, apoi ciorba se acoperă cu un capac. Se poate servi cu iaurt sau smântână.
Papricaș de pui cu găluște
Ingrediente: 6 bucăți pulpe de pui dezosate, 50 ml smântână, 50 ml ulei, 2 cepe, boia dulce, boia iute, 20 g făină, pătrunjel, usturoi, piper, sare.
Găluștele: un ou, 2 linguri de apă rece, sare, piper, puțin ulei, făină cât cuprinde.
Mod de preparare
Pulpele de pui se porționează, se sărează și se piperează, apoi se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins. Când sunt bine rumenite, bucățile de carne se scot pe o farfurie. În uleiul rămas se călește ceapa tocată mărunt, iar când devine translucidă, se adaugă boiaua și bucățile prăjite de carne. Totul se amestecă bine, apoi cratița se acoperă cu apă caldă și totul se lasă la fiert aproximativ 20-30 de minute.
Când carnea s-a pătruns suficient, se adaugă smântâna amestecată cu usturoiul zdrobit, o lingură de făină, puțină apă și se mai dau câteva clocote.
Separat, se prepară găluștele: cele două ouă se amestecă bine cu un praf de sare, puțină apă și se adaugă, pe rând, uleiul, făina în ploaie, amestecându-se ușor, până la omogenizare. Din compoziția obținută se ia cu o lingură o cantitate mică și se toarnă într-o oală cu apă clocotită. Găluștele se țin la foc până se ridică la suprafață, se strecoară și se pun în cratița cu papricașul de pui. Se mai dă un clocot, apoi focul se stinge iar deasupra se presară pătrunjel verde.
Prăjitură cu mandarine
Ingrediente: 400 g făină, 1 plic praf de copt, 1 praf de sare, 120 ml ulei, 3 ouă, 220 g zahăr, 1 kg mandarine, zahăr pudră.
Mod de preparare
Mandarinele se descojesc și se curăță de pielițe și sâmburi. Separat, se iau cinci mandarine descojite, care se zdrobesc în blender. La compoziția obținută se adaugă, pe rând, ouăle, zahărul și uleiul. Ingredientele se mixează aproximativ trei minute, până se obține un piure omogen, peste care se toarnă, în ploaie, făina împreună cu praful de copt, totul amestecându-se ușor până la omogenizare. Jumătate din compoziție se toarnă într-o tavă cu pereții înalți, tapetată cu hârtie de copt. Mandarinele rămase se desfac în felii, care se aranjează uniform, pe toată suprafața aluatului din tavă. Deasupra se toarnă compoziția rămasă, iar tava se dă la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute. Se face apoi testul cu scobitoarea, iar când prăjitura este coaptă, se scoate din cuptor și se pudrează cu zahăr.