Ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon
Ingrediente: 500 g afumătură, un kg, de cartofi, un morcov, o felie de țelină, o ceapă, un pahar cu bulion, o linguriță boia dulce, 4 linguri pastă de ardei, 4 linguri de ulei, tarhon în oțet, pătrunjel verde, sare.
Mod de preparare
Carnea afumată se porționează și se pune la fiert. Între timp, se curăță legumele. Cartofii, morcovii și țelina se taie în cubulețe, iar ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei. Când devine sticloasă, se adaugă morcovul și țelina, iar după câteva minute, pasta de ardei și boia. Ingredientele se călesc împreună, iar când afumătura a fiert pe jumătate, se toarnă în oala cu ciorbă. Se continuă fierberea încă 10 minute, după care, se pun cartofii și o foaie de dafin. După ce cartofii au fiert, ciorba se acrește cu bulion, se adaugă tarhonul, iar dacă este cazul, se mai pune sare. Ciorba se poate drege cu ou și smântână.
Paste cu carne tocată
Ingrediente: 400 gr paste, 200 gr cașcaval, nucșoară, o lingură ulei de măsline, sare, o lingură de unt, 4 ouă.
Sosul de carne: 300 gr carne tocată, o ceapă,1/2 morcov,100 ml suc de roșii, sare, piper, busuioc.
Mod de preparare
Se pregătește un vas mai mare, în care se pun la fiert patru litri de apă, la care se adaugă o lingură de ulei de măsline, sare și puțină nucșoară rasă. Când apa dă în clocot, se pun pastele, care se fierb după instrucțiunile de pe ambalaj. După ce au fiert se strecoară, se trec printr-un jet de apă rece și se lasă la scurs.
Pentru prepararea sosului de carne, se călește o ceapă tăiată mărunt, iar când devine sticloasă se pune morcovul ras pe răzătoare. Ingredientele se călesc împreună aproximativ cinci minute, la foc mic, apoi se adaugă carnea tocată. Totul se amestecă continuu, iar după aproximativ 3-4 minute, se toarnă sucul de roșii și puțină apă. După câteva clocote, compoziția se ia de pe foc și se lasă să se răcorească.
Între timp, se pregătește un vas termorezistent, care se unge cu unt și în care se toarnă jumătate din cantitatea de paste. Peste ele se pune carnea cu sos și se presară jumătate din cașcavalul ras. Se adaugă apoi pastele rămase, care se distribuie uniform pe toată suprafața tăvii. Cele patru ouă se bat cu puțină sare, se toarnă peste ingredientele din tavă, iar cașcavalul rămas se presară în strat uniform deasupra.Tava se introduce în cuptorul preîncălzit și se lasă la foc mediu, până când compoziția se rumenește deasupra.
Plăcintă cu iaurt
Ingrediente: un pachet cu foi de plăcintă, un kilogram de iaurt, 8 ouă, 300 g zahăr, o esență de vanilie, coaja rasă de la o lămâie.
Mod de preparare:
Ouăle se mixează împreună cu iaurtul până se omogenizează, apoi la compoziție se adaugă zahărul, în ploaie, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Foile de plăcintă se împart în trei, iar crema de iaurt în două.
Se pregătește o tavă unsă cu unt, în care se așază o parte din foi, peste care se toarnă o parte din umplutură, se pun din nou foi, peste care se toarnă restul de umplutură, care se acoperă cu ultimele foi de plăcintă. Tava se dă la cuptor pentru 20-25 de minute, până când foile de deasupra devin aurii. Plăcinta se pudrează cu zahăr și se lasă să se răcească, după care se poate servi.